VERZEKERINGEN

Zowel nieuwe als gebruikte (tweedehands) fietsen kunnen tegen diefstal worden verzekerd. Wie bij de rijwielhandel een fiets koopt, kan meteen een verzekering afsluiten. Bij de meeste maatschappijen is ook een combinatie van diefstal- en schadeverzekering mogelijk. De aankoopprijs of de taxatiewaarde gelden als verzekerde waarde.

Na diefstal krijgt de verzekerde een nieuwe fiets of het aankoopbedrag. De verzekerde moet dan wel een eerst bewijs opsturen dat hij aangifte bij de politie heeft gedaan.

Als de verzekering al jaren loopt, wordt een percentage van dit bedrag uitgekeerd.

De hoogte van de premie is afhankelijk van de regio. In grote steden moet het meest worden betaald, omdat de kans op diefstal daar het grootst is. Een aantal maatschappijen is wegens het grote risico met fietsverzekeringen gestopt. Het verschil tussen de regio's kan oplopen tot zo'n 150 gulden. Een Amsterdammer die zijn fiets van 1.200 gulden voor drie jaar verzekert, betaalt ongeveer 200 gulden premie. De premies verschillen echter sterk per verzekeraar. De looptijd van de verzekeringen is gemiddeld drie jaar.

Eigenaren van een All Terrain Bicycle (ATB) moeten een toeslag op de verzekeringspremie betalen van enkele tientjes. Dit zijn fietsen met een wielmaat van 26 inch of groter en een ATB-stuur. Bij aflevering door de detaillist ontbreken de spatborden, bagagedrager en verlichting.

Fietsen moeten een door de verzekeraar goedgekeurd slot hebben, meestal een ART-slot, en altijd op slot staan.

Na diefstal van de fiets is de gedupeerde verplicht de twee originele sleutels van het slot in te leveren. Als de verzekerde niet aan deze polisvoorwaarde voldoet, vervalt zijn recht op schadevergoeding. Deze verplichting kan problemen opleveren wanneer zowel sleutel als fiets worden gestolen. Bovendien zijn er tussen de verzekeraar en de cliënt regelmatig discussies over de vraag of het wel de originele sleutels zijn. Verzekeraars weigeren wel eens uitbetaling, omdat de sleutels er niet gebruikt zouden uitzien. Voor het vervangen van beschadigde of verloren sleutels is toestemming van de verzekeraar nodig.