Verbod t-bone steaks vanaf 1 januari om BSE

BRUSSEL, 26 FEBR. Vanaf 1 januari zullen t-bone steaks in de hele Europese Unie zijn verboden wegens het risico van gekke-koeienziekte (BSE). Dat is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie over risico-materialen voor de overdracht van BSE. In Groot-Brittannië is de t-bone steak nu al verboden.

Op de lijst van risicomateriaal staan hersenen, ruggenmerg, zenuwknopen, ogen en amandelen van runderen, schapen en geiten van meer dan een jaar oud en de milt van schapen en geiten.

De Europese Commissie stelde gisteren een verbod op risico-materialen voor de overdracht van de gekke koeienziekte (BSE) uit van 1 april naar 1 juli. Voor landen die de erkenning krijgen dat ze vrij zijn van BSE zou het verbod pas ingaan per 1 januari 1999. Tegelijkertijd wil de Commissie meer delen van koeien en schapen verbieden dan vorig jaar is aangekondigd.

De besluiten van de Commissie moeten nog worden voorgelegd aan het Permanent Veterinair Comité, waarin vertegenwoordigers van de vijftien lidstaten van de Europese Unie zitten. Wordt men het daar niet over de maatregelen eens, dan kunnen ook de ministers van Landbouw van de EU zich nog met de zaak gaan bemoeien.

Een gevoelig punt is vooral welk land BSE-vrij wordt verklaard en welk niet. Volgens een woordvoerder van de Commissie zal een land waar slechts één geval van gekke-koeienziekte is geweest niet de status van BSE-vrij kunnen krijgen. Landen van buiten de EU kunnen ook de status krijgen dat ze geen BSE-risico vormen. Dat is vooral van belang voor de Amerikaanse farmaceutica-industrie, omdat die stoffen gebruikt waarin delen van dieren zijn verwerkt die de Europese Commissie gaat verbieden.