Varkenshouderij

Door de wijzigingen van de Wet herstructurering varkenshouderij vallen de nadelige economische gevolgen van de inkrimping voor varkenshouders lager uit dan verwacht.

Dat blijkt uit een economische doorrekening van de plannen door onderzoeksinstituut LEI/DLO en het Centraal Planbureau (CPB) in opdracht van het ministerie van Landbouw. De belangrijkste conclusie is dat het gezinsinkomen van de varkenshouder in 2002 aanzienlijk minder daalt dan bij de eerste versie van de wet het geval zou zijn. Ook de werkgelegenheid daalt minder, hoewel er nog altijd zo'n 12.000 tot 14.000 banen moeten verdwijnen. Zou het aantal banen in de varkenssector in het oorspronkelijke wetsvoorstel met 27 procent (ruim 15.000 arbeidsplaatsen) verminderen ten opzichte van 1996, nu is die daling teruggebracht tot maximaal 22 procent.

Liebe auf krummen Beinen (Thomas Engel, 1959, West-Duitsland). Komedie over loser die per ongeluk een hit componeert. Met Sonja Ziemann. Morgen, Duitsl.1, 14.30-16.00u., zwart-wit.