Universiteit wil in Amsterdam samen met Hogeschool

AMSTERDAM, 26 FEBR. De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gaan intensief samenwerken. Een nieuw instituut, de Universiteit en Hogeschool Amsterdam, zal vanaf september een oriëntatiejaar aanbieden voor schoolverlaters met een Havo- of VWO-diploma, opdat zij goed voorbereid kiezen tussen hogeschool of universiteit.

Daarnaast willen de UvA en de HvA over ten minste twee jaar ook gecombineerde studies aanbieden, bijvoorbeeld op het gebied van de informatie en communicatietechnologie. Maar minister Ritzen (Onderwijs) is niet van plan daarvoor de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) te veranderen. Integendeel, hij laat weten dat het hoger beroepsonderwijs (HBO) en het wetenschappelijk onderwijs (WO) gescheiden moeten blijven wegens hun verschillende culturen. De gelijkschakeling van hogescholen en universiteiten die in Engeland is doorgevoerd, is “het domste wat dat land had kunnen doen”, vindt hij.

De rector magnificus van de UvA, J. Gevers, bestrijdt dit. “De concurrentie tussen hogescholen en universiteiten bevordert nu juist de vervaging van de identiteit van het HBO en het WO. Hogescholen bieden academisch-ogende studies aan en universiteiten proberen studenten binnenboord te houden, die eigenlijk op een hogeschool thuishoren.” Volgens Gevers zou een fusie tussen de HvA en de UvA dit voorkomen, omdat de instellingen dan minder bezwaren zouden hebben om studenten te laten afzakken of stijgen tot het juiste niveau. Jaarlijks haakt ruim eenderde van de eerstejaarsstudenten af op zowel universiteiten als hogescholen.

De discussie over het 'binaire stelsel' dat het Nederlandse hogeronderwijs kent, is vooral gevoerd in het begin van de jaren negentig. Sindsdien hebben Ritzen en de Tweede Kamer hun bezwaren tegen een samensmelting van HBO en WO niet laten varen. Maar volgens Gevers berusten die bezwaren op het achterhaalde idee dat werkgevers 'weten welk vlees ze in de kuip hebben' als ze iemand aannemen met een academische titel.

Gevers: “Dat idee hebben alleen nog zeer ouderwetse werkgevers. De sociale status, die een academische titel met zich meebrengt, berust immers niet op inhoud, maar op uiterlijkheden.” Hij wil naar een “Amerikaans systeem”, waarin een sollicitant moet bewijzen wat hij waard is voor een werkgever, ongeacht zijn diploma.

Volgens Gevers zullen veel schoolverlaters gebruik maken van het gezamenlijke oriëntatiejaar, ook al krijgen ze daarvoor geen studiefinanciering, omdat het buiten de wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek valt. Het uitzendbureau van de UvA zal banen voor hen zoeken, zodat ze kunnen verdienen en zich oriënteren tegelijk, aldus Gevers. Hij denkt vooral schoolverlaters aan te trekken die nu een jaar naar het buitenland gaan of iets anders doen voordat ze gaan studeren.