Smaragdkoning in Colombia opgepakt

BOGOTA, 26 FEBR. In een buitenwijk van Bogota is gisternacht de Colombiaanse smaragdkoning Victor Carranza van het bed gelicht. Het doodseskader 'Zwarte Slang' - naar schatting 2.000 man - zou in dienst van Carranza (63) honderden kleine boeren hebben vermoord en verjaagd uit de mijnstreek van de provincie Boyaca.

De aanhouding komt op de derde dag van een internationaal smaragdcongres in Bogota, bedoeld om de slechte reputatie van Colombia in deze markt op te poetsen. Colombia levert 60 procent van 's werelds smaragdproductie en 80 procent van het smaragd van de hoogste kwaliteit. Veel waarnemers geloven dat de overheid met de aanhouding van Carranza wil tonen dat ze haar greep op deze zeer gewelddadige markt gaat verstevigen.

Carranza's bedrijf Mineralco was van plan deze week tijdens het congres voor te stellen in Colombia 's werelds eerste beurs voor smaragd op te richten. De prijzen worden van oudsher bepaald door de handel in het Midden Oosten en Europa. Tegenstanders vreesden dat de oprichting van een Colombiaanse beurs tot een semi-monopolie van Carranza op de wereldhandel zou leiden. Mineralco beheerst de twee rijkste mijnen in de mijnstreek Boyaca, heeft een groot aandeel in de twee overige en heeft het recht de beste stenen die elders worden gevonden op te kopen.

Lazaro Mejia, hoofd van het Colombiaanse staatsexportbedrijf Proexport, zei maandag nog dat de smaragdmarkt alleen kan functioneren als het productiemonopolie worden gebroken. De Colombiaanse overheid heeft nauwelijks greep op de smaragdhandel. Hoewel Colombia in 1996 naar schatting 3 miljard gulden aan smaragd verhandelde, bedroeg de legale handel slechts 360 miljoen gulden. Pogingen - sinds 1946 - om de smaragdmijnen te nationaliseren, mislukten omdat de politie en het leger geen greep kregen op de mijnstreek. In 1973 trok de overheid zich terug en raakte de provincie Boyaca in de greep van mijnmagnaten, cocaïnebaronnen en paramilitaire eenheden.

Victor Carranza, die zijn loopbaan op tienjarige leeftijd als mijnwerker begon, heeft zijn dominante positie veroverd in een lange oorlog tussen mijnmagnaten en drugsbaronnen in de jaren tachtig. De smaragdindustrie had van oudsher nauwe banden met de drugshandel, door smokkeloperaties te financieren en geld wit te wassen. Medio jaren tachtig werden mijneigenaars door militieleider Gonzalo Rodriguez Gacha onder druk gezet om het Medellin-kartel van cocaïnebaron Pablo Escobar een aandeel te geven in de smaragdhandel. Gilberto Molina, toen de sterkste mijnmagnaat, weigerde, waarna een oorlog losbarstte die Molina en naar schatting 3.000 mensen het leven kostte.

Ben Franse BV. Luxe auto's van Lincoln Stretched Limousines tot oude Cadillacs. Zelf rijden kan, maar de chauffeur is bij te leveren.Inl 010-2130051/070-3588555. Vestigingen Den Haag en Rotterdam, open ma 13-17u30, di t/m vr 10-17u30, za 10-21u. Koopavond 19-21u.