Opname na vrijspraak

MAASTRICHT, 26 FEBR. Een van de twee hoofdverdachten in de Heerlense 'rioolmoordzaak' is gistermiddag gedwongen opgenomen in psychiatrische inrichting Welterhof in Heerlen nadat hij was vrijgesproken. Tegen de man was tbs met dwangverpleging geëist.

De rechtbank van Maastricht achtte betrokkenheid van de 24-jarige J.L. bij de doodslag op de 14-jarige drugsverslaafde Ronald Baten niet bewezen. Direct na de vrijspraak vroeg justitie om een rechterlijke machtiging om L. toch gedwongen op te nemen. De advocaat van de Heerlenaar, mr. M. van de Weijenberg, kon zich erin vinden. “Hij is een gevaar voor zichzelf en voor anderen”, zegt zij over haar cliënt.

De schizofrene L. verbleef eerder ook al zeven jaar in Welterhof maar werd vorig jaar juni op straat gezet. Hij zou drugs gebruiken en verhandelen.

Ronald Baten werd 24 september vorig jaar in een studentenhuis door medeverdachte R.K. (28) gewurgd en doodgestoken. L. zou K. een verroest zakmes en een schroevendraaier hebben aangereikt. Het slachtoffer werd daarna gedumpt in een rioolput, waar het lichaam twee maanden later werd teruggevonden. Op de avond van de steekpartij verkeerden de twee in een psychose, die werd versterkt door drugsgebruik.

Op 4 maart is de uitspraak in de zaak tegen de andere verdachte.