Ook Alan Greenspan haalt uit naar Japan

NEW YORK, 26 FEBR. Alan Greenspan, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Federal Reserve Bank) vindt dat Japan niet genoeg doet om zijn economie te stimuleren.

Greenspan zei dit gisteren op de tweede dag van zijn halfjaarlijks aantreden voor de bankcommissies van het Congres. Volgens Greenspan dreigt de Japanse economie te krimpen in een tijd dat die juist de motor zou moeten zijn voor een economisch herstel in Azië.

Greenspans kritiek op Japan sluit aan bij soortgelijke uitlatingen die het afgelopen weekeinde werden gehoord tijdens de G7-ministersbijeenkomst in Londen. Mede onder invloed van Japans gedrag steeg de dollar opnieuw in koers ten opzichte van de yen en andere valuta's.

Tijdens de Humphrey-Hawkinszitting van gisteren deed Greenspan ook uitspraken die de lichte onrust op de financiële markten van een dag eerder wegnamen. De Fed-voorzitter stelde dat de rente in de VS verlaagd zal worden indien de vertragende invloed van de crisis in Azië op de Amerikaanse economische groei dit noodzakelijk maakt.

Die verzekering was voldoende om aandelen massaal te doen stijgen. De Dow-Jonesindex steeg met 87 punten naar het nieuwe record van 8.457, waardoor de psychologisch belangrijke grens van 8500 nu zeer dicht genaderd is. Ook de obligaties stegen in koers, waardoor het rendement, dat altijd in tegengestelde richting beweegt, weer daalde.

Dat Greenspan probeerde zoveel mogelijk een middenweg te bewandelen bleek echter ook gisteren weer. Hij waarschuwde opnieuw dat de Fed als een bok op de haverkist zit waar het gaat om kansen op inflatie. De huidige groei van de Amerikaanse economie en de krapte op de arbeidsmarkt kunnen leiden tot hogere inflatie en in dat geval zou de Fed niet aarzelen de rente te verhogen. Groei van het aantal verkochte huizen in de VS in januari met 0,7 procent wijst op een op volle toeren draaiende economie.

Japanse media meldden vanmorgen dat de Japanse regering nu toch een aanvullend budget overweegt voor het op 1 april beginnende fiscale jaar om de economie te stimuleren. Zij reageert hiermee op kritiek van de andere G7-landen en ook uit de regerende Japanse Liberaal Democratische Partij. (Reuters)

In de meeste gemeenten kan ook anders dan in het stadhuis worden getrouwd, bijvoorbeeld in een hotel, kerk of historisch pand. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden. Inlichtingen bij de gemeente.