Onzekerheid Azië drukt de koers van ABN Amro

AMSTERDAM, 26 FEBR. ABN Amro werd vanochtend op de beurs afgestraft voor de toelichting van topman Kalff op de fraaie jaarcijfers. Hij waarschuwde voor de situatie in Indonesië. Dat viel slecht bij beleggers. ABN Amro verloor een gulden op 45,60 gulden.

AMSTERDAM Nadat dagenlang record na record was gebroken, ging de belangrijkste graadmeter AEX ook vanochtend weer omhoog. Na het middaguur noteerde de AEX 1067,27 punten, 6,66 punten hoger.

Er waren weinig redenen voor beleggers om terughoudend te zijn. Wall Street scoorde een nieuw record en ook de dollar noteerde weer hoger. Verder zijn de resultaten die Nederlandse bedrijven presenteren onverminderd goed.

Vanochtend was het de beurt aan ABN Amro om met cijfers te komen. De resultaten (met 3.853 miljoen 16 procent meer nettowinst) werden door de beurs weliswaar goed ontvangen, maar een reservering van 0,5 miljard om risico's in Azië af te dekken, viel niet goed.

Producent van machines voor de chipsindustrie ASML zette zijn opmars voort. Na gisteren al een forse winst te hebben geboekt, pakte het aandeel vanochtend nog eens 5,50 gulden op 192,00. Vooral de order van het elektronicaconglomeraat Samsung lijkt de beleggers gunstig te stemmen. “Het is ongelooflijk”, zegt een commissionair. “Het blijft maar doorgaan.”

Een andere duidelijke winnaar onder de hoofdfondsen was KPN, dat 2,90 won op 102,20. Ook Aegon zat weer in de plus. Vanochtend won het fonds 3,40 op 233,40. Verliezers waren er op de feestbeurs weinig. Grootste 'verliezer' was Randstad, dat door winstnemingen een gulden in moest leveren op 87,80.

NEW YORK De vaste stemming op de belangrijste internationale effectenbeurzen heeft een flinke bijdrage geleverd aan het record dat Wall Street gisteren beleefde. De Dow Jones-index sloot 87,69 punten hoger op 8457,79. Daarmee sneuvelde het record dat sinds vorige week woensdag stond op 8451,06.

Wall Street kende een vliegende start. Gedreven door de resultaten in Azië en Europa, waar de beurzen in Frankfurt, Parijs, Madrid, Zürich en Amsterdam hoogterecords boekten, kochten beleggers massaal stukken op. Vooral de kalmte in het Verre Oosten deed de markt goed.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio wist zich vandaag verder te herstellen van de inzinking van gisteren. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 141,06 punten (0,86 procent) tot 16.501,70.

Op de beurs in Hongkong schoot de Hang Seng-index omhoog met 338,04 punten.