Nieuw model Mitsubishi in Born

ROTTERDAM, 26 FEBR. De productie bij NedCar in het Limburgse Born wordt de komende jaren uitgebreid, waarmee een investering is gemoeid van een miljard gulden. De Japanse fabrikant Mitsubishi, met Volvo de grootaandeelhouder van NedCar, wil het bedrag aanwenden om een nieuwe assemblagelijn op te zetten waarop een nieuw model zal worden gebouwd, de zogeheten Mitsubishi Spacestar.

Na de Carisma wordt de Spacestar het tweede Japanse model dat in Nederland wordt gemaakt. De investering van een miljard wordt gedaan door Volvo en Mitsubishi, de twee industriële aandeelhouders. De Nederlandse staat, die voor eenderde participeert in NedCar, draagt niet bij. Eind 1998 zal de Nederlandse staat zijn belang in NedCar volgens afspraak verkopen aan de twee andere aandeelhouders.

De Mitsubishi Spacestar wordt geproduceerd voor de Europese markt en wordt volgende week gepresenteerd op de autosalon van Genève. De wagen zal worden uitgerust met de revolutionaire GDI-motor van Mitsubishi die een laag benzinegebruik combineert met een sterk verminderde uitstoot van emissies. Het is de bedoeling dat er volgend jaar 50.000 wagens van de Spacestar worden geproduceerd.

NedCar maakte vorig jaar ongeveer 200.000 Volvo's en Mitsubishi's in Born. Dit jaar jaar zullen dat er 240.000 zijn en in het jaar 2000 moet de productie zich stabiliseren op 280.000 tot 300.000 wagens. De productie van de Spacestar is daarbij inbegrepen. Door de investering komt er niet meer werkgelegenheid bij NedCar.

The Eiger Sanction (Clint Eastwood, 1975, VS). In vierde film die Eastwood regisseerde bepalen fotogenieke bergpanorama's de toon van spionage-avontuur waarin huurmoordenaar Eastwood, in opdracht van de CIA, deelneemt aan beklimming van Noordzijde van de Eiger. RTL5, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.