KWALITEITSEISEN

Voor de fiets gelden wettelijke eisen die zijn vastgelegd in het Voertuigreglement dat voor het laatst op 1 januari 1995 werd veranderd.

Zo moet het rijwiel een goed werkende bel, een goed werkende rem (twee afzonderlijk werkende velgremmen of een terugtraprem/trommelrem) bevatten en een stuur dat goed vastzit. Aan enkele onderdelen van de fiets zijn, hoofdzakelijk uit oogpunt van veiligheid, nog speciale voorwaarden gesteld.

Reflectoren Een niet-driehoekige rode achterreflector moet tussen de bagagedrager en het spatbord zijn aangebracht. Is er geen bagagedrager, dan moet de reflector op het spatbord zitten, op een hoogte van minimaal 35 cm en maximaal 90 cm boven het wegdek. De achterreflector is in plaats van het witte achterspatbord gekomen. Aan de wielen moeten witte/gele retroreflectoren zitten. 'Gewone' reflecterende biezen voldoen niet aan de wet, omdat zij het licht diffuus terugkaatsen. De reflectoren volgen de omtrek van het wiel en zijn op of nabij de velg aangebracht.

Trappers In de trappers moeten vier gele retroreflectoren zitten, die het licht rechtstreeks terug naar de bron kaatsen. De trappers moeten een stroef oppervlak hebben.

Lichten Een werkend voor- en achterlicht zijn alleen verplicht voor wie fietst in het donker of bij beperkt zicht. Het voorlicht mag niet verblinden. Het achterlicht moet rood zijn, een NL-goedkeuringsmerk hebben en op de plek van de rechthoekige reflector of onder het zadel zitten. Ook een combinatie van licht en reflector is mogelijk. Fietsverlichting met LED's (Light Emitting Diodes) is tegenwoordig toegestaan. Deze batterijverlichting met kleine lampjes werpt geen licht op straat en is daarom alleen geschikt als achterlicht. Knipperende achterlichten zijn verboden.

Kinderfietsen Driewielers en kinderfietsen met een zadelhoogte tot maximaal 63,5 centimeter vallen onder het Warenwetbesluit Speelgoed. De Warenwet stelt eisen op het gebied van een veilige afwerking (driewielers mogen bijvoorbeeld geen wielen met spaken hebben), sterkte, stabiliteit en remwerking. Ouders die een driewieler willen aanschaffen wordt door de Stichting Consument en Veiligheid aangeraden uit te kijken naar een model met ver uit elkaar staande achterwielen (grotere stabiliteit), liefst met kogellagers, want die lopen lichter en slijten niet scheef af. Bij het aanschaffen van een kinderfiets is het raadzaam te letten op de handvatten (liefst schokabsorberend), afschermende delen (kettingscherm en jasbeschermers) en de markering op zadelpen en stuurpen (maximaal uitschuifbare stand op ten minste vijf centimeter van het uiteinde van de pen).

Verkeersregels Fietsers moeten zich in veel gevallen aan dezelfde verkeersregels houden als automobilisten. Het gebruik van de fietsbel is evenals claxonneren alleen toegestaan ter waarschuwing, niet ter begroeting. Op een woonerf mag een fietser niet sneller rijden dan stapvoets.