KPN beklinkt in Shanghai toegang tot Chinese markt

SHANGHAI, 26 FEBR. Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft vandaag een overeenkomst getekend om samen met de China Electronic System Engineering Company (Cesec) de Chinese telecommarkt te betreden. “Wij denken de komende jaren honderden miljoenen guldens te kunnen investeren.” En dat worden vanzelf miljarden, meent de voorzitter van de raad van bestuur van KPN, W. Dik.

De overeenkomst trok vorige week enige aandacht, omdat Cesec een commercieel onderdeel is van het Chinese Volksleger. Het leger was in juni 1989 verantwoordelijk voor talrijke doden die vielen na het neerslaan van het studentenprotest tegen de Chinese regering op het Plein van de Hemelse Vrede in de hoofdstad Peking.

De ondertekening van de door KPN gesloten overeenkomst valt samen met een bezoek van een handelsdelegatie die vorig jaar nog werd uitgesteld na kritiek van Nederlandse zijde op de naleving van de mensenrechten in China. De handelsmissie staat onder leiding van minister Wijers en werkgeversvoorzitter Blankert en beleefde vandaag zijn vijfde dag.

Behalve KPN ondertekenden ook het Arnhemse energiebedrijf Nuon en Philips Electronics overeenkomsten. Bij Nuon gaat het om twee intentieverklaringen om samen te werken met twee grote Chinese staalbedrijven voor de verwerking van vliegas. Deze as wordt opgevangen uit schoorstenen om er korrels van te maken die grind kunnen vervangen in beton. Het gaat bij deze samenwerking volgens Nuon directeur dr. ir. L. Blomen om een bedrag van “enkele tientallen miljoenen guldens'. Blomen hoopt de samenwerking dusdanig te intensiveren dat binnen enkele jaren van honderden miljoenen gesproken kan worden.

Hetzelfde geldt voor een project in de Zuid-Chinese stad Guangzhou. Nuon hoopt later deze week een samenwerkingsovereenkomst te tekenen met een commercieel Chinees gasbedrijf. De Arnhemse firma zal voor enkele wijken in Guangzhou de klantenbehandeling en de inning van gasrekeningen gaan verzorgen. Met deze overeenkomst is een bedrag van minder dan tien miljoen gulden gemoeid. Blomen streeft ernaar om de komende jaren zijn diensten voor meerdere wijken aan te kunnen bieden. In het meest positieve scenario zou dan het aantal particuliere klanten van Nuon in China worden verdubbeld.

Philips Electronics tekende eveneens een intentieverklaring voor de levering van medische apparatuur aan ziekenhuizen in Jiangsu, een provincie die grenst aan China's grootste stad Shanghai. Onduidelijk is om welk bedrag deze levering gaat. De Nederlandse bandenfabrikant VMI zal samen met Vredestein de technologie leveren ter waarde van 80 miljoen gulden voor de uitbreiding van een Chinese fabriek.

De FMO, die ontwikkelingskredieten verstrekt, zal samen met de Rabobank en ING voor zo'n 23 miljoen gulden aan krediet verlenen aan 350.000 Chinese boeren die met de duurzame productie van hout hun inkomen kunnen aanvullen. Het hout zal worden gebruikt voor de verwerking in hoogwaardige producten.