Korte, verre reis is de trend; Doet u mij maar een weekje bij de Papoea's

Toegegeven, voor een weekje skiën in de Dolomieten heeft menigeen ook een dag reizen per auto, bus of trein over. Maar wie is er zo gek om zich meer dan tien uur op te vouwen in een vliegtuigstoel voor een weekje ver weg?

Kort en ver zijn gewoon geworden. Negen dagen rondreizen door Zuid-Korea, acht dagen met een Kever door Mexico of anderhalve week China per trein, bus en vliegtuig: kranten en reisbrochures staan vol met dit soort aanbiedingen. Duiken op Cuba, een strandvakantie op Sri Lanka of Goa of een weekje cruisesafari langs de Maladiven. Je kunt het zo ver niet verzinnen of er is tegenwoordig een reis van een week naar toe.

De korte, verre reis is trendy. Wie vijf jaar geleden een verre bestemming voor zijn vakantie uitzocht, maakte een weloverwogen keuze. Men reisde naar Mexico uit belangstelling voor de Inca-cultuur of bezocht de Borobudur in Indonesië. Aan zo'n reis ging een lange voorbereiding vooraf: uitzoeken welke maatschappij, zonder al te veel omwegen, naar het land vliegt voor een betaalbare prijs. Men ging langs huisarts of GGD om zich te laten inenten tegen uitheemse ziektes. Er werden boeken gelezen en informatie ingewonnen bij verkeersbureaus of ambassades, of bij mensen die er al eerder waren geweest, over overnachtingsmogelijkheden, plaatselijk (openbaar) vervoer en het lokale menu (is het veilig water te drinken?). Zo'n reis maakte je misschien één keer in je leven.

Nu hoef je maar een reisbureau binnen te stappen en een paar dagen later ben je in een land waarvan je tot voor kort niet had gedacht er ooit te komen. Neem Nel Feenstra, begin vijftig en mede-eigenaar van een makelaarskantoor. Zij en haar dochter deden onlangs een weekje Bali, omdat ze er 'even' tussenuit moesten. Aangezien ze in februari al op wintersport gaan, moest het een weekje zon worden.

Feenstra voldoet niet aan het profiel van de 'korte, verre reiziger': de markt voor kort en ver richt zich vooral op tweeverdieners zonder kinderen - DINKy's dus, double income no kids -, veelal mensen tussen de 25 en de 40 jaar met een hoog opleidingsniveau. Maar de relatief lage reistarieven (van ƒ 1.500 tot ƒ 4.000, inclusief vlucht, accomodatie en vervoer ter plaatse), de groei van chartervluchten naar verre bestemmingen en de harde gulden brengen ook voor niet-DINKy's exotische oorden dichterbij. Thailand, Singapore of de Caraïbische eilanden - zonzekere bestemmingen - zijn vooral in de winter erg in trek.

De hedendaagse toerist is een 'grazer' geworden op zoek naar nieuwe bestemmingen die in hapklare brokken worden aangeboden. Even bijtanken, even wat cultuur opdoen en een nieuw land leren kennen. Volgens een touroperator biedt het korte reizen 'entertainment van niveau': “De reiziger is in voor nieuwe dingen en wil zich daarmee onderscheiden. Zoals met 'even een weekendje boodschappen doen in New York'.” Hij wil niet meer naar geijkte plaatsen als de Canarische eilanden en is uitgekeken op Europa. Het avontuurlijke van de verre, onbekende bestemming lokt: de bergen van Nepal beklimmen, het terra cotta leger in Xian met eigen ogen aanschouwen, een paar dagen ploeteren door het oerwoud van Peru of traditionele gerechten nuttigen in Papoea Nieuw Guinea. De reiziger zelf hoeft er niet veel voor te doen, de reisbureaus hebben alles al voor hem uitgezocht en geregeld.

Voor Nel Feenstra zit de charme van de korte, verre vakantie in het onverwachte. Lang tevoren een reis plannen is niks voor haar. Ze wil niet weten of ze over twee maanden ineens in Miami zit of in Peru. Ze kan zich niet indenken dat ze jarenlang naar dezelfde plek gaat. “Misschien als ik gepensioneerd ben en alle tijd van de wereld heb, maar nu wil ik in de vrije tijd die ik heb zoveel mogelijk zien.” Voor haar zijn de korte trips “een prettige manier om toch een indruk te krijgen van een land. Daarvoor hoef je er niet vier of vijf weken te zijn.”

INFORMATIE Prijsvoorbeelden: Rondreis Zuid-Korea, 9 dagen v.a. ƒ 3598 (Sterprodukties), rondreis China, 9 dagen v.a. ƒ 3997, cruisesafari op de Maladiven, 9 dagen v.a. ƒ 1783 (Travel Trend), 9-daagse zonvakantie Sri Lanka v.a. ƒ 1195 (Globas Verre Reizen) en 8 dagen Mexico per Kever v.a. ƒ 1431 (NBBS).

Enkele touroperators

Maduro Travel en Indigo Tours (Caraïbisch gebied en Latijns Amerika), 070-3644938

Travel Trend (Azië) 0180-393333

Unitravel (Azië) 071-5127744

Soc Reizen (Verre Oosten) 023-5641660

NBBS 071-5688574

Oad reizen 0900-8482 (44 ct/m)

Sunair 071-5255855

Sunrise 020-6837216

Special Traffic 020-3989292

Sterprodukties 072-5203040

Globas Verre Reizen 0172-473144