KOOPTIPS

Het kopen van een fiets is een individuele keuze. Maar wie verstandig kiest, houdt zich aan een aantal standaardregels.

Soort Stel van tevoren vast voor welk doeleinde de fiets wordt aangeschaft. Soms is het beter twee fietsen te kopen, bijvoorbeeld een racefiets voor lange tochten en een klassieke fiets voor korte ritten in de stad.

Winkel Kies indien mogelijk voor een fietsenhandel. Daar is de vakkennis en service vaak groter dan in warenhuizen, al bieden die lagere prijzen. Zeker als nog niet duidelijk is welk type fiets het meest geschikt is, kan een vakhandelaar adviseren. Bovendien kan hij de fiets juist afstellen.

Prijzen Hoewel het fietsenkartel in 1993 door de overheid is verboden, liggen de prijzen niet ver uiteen doordat fabrikanten veelal afspraken hebben gemaakt met de winkeliers. Toch loont het de moeite meer handelaren te bezoeken, omdat zij elkaar beconcurreren met gratis accessoires. De basisprijs van een fiets wordt bepaald door de prijs van het frame. Het prijsverschil tussen twee soortgelijke fietsen wordt meestal gerechtvaardigd door de aanwezigheid van een trommelrem in plaats van een velgrem of een paar extra versnellingen.

Zadels Eisen aan comfort verschillen per fietser en doel. Probeer verschillende zadels, van een ouderwets leren tot een modern met gel gevuld zadel. Voor mannen en vrouwen zijn verschillende modellen in de handel.

Kinderzitjes Niet alle kinderzitjes passen op alle fietsen. Soms zit een koplamp in de weg en moet die, zo mogelijk, worden verplaatst. Neem het kinderzitje mee naar de fietsenhandel om te passen.

Gevaren 'Betast' de fiets bij aankoop. Kinderen die achterop zitten kunnen zich verwonden aan zadelveren die niet zijn afgedekt. Ook kunnen jasbeschermers en spatborden door een slechte afwerking scherpe randen hebben.

Frame Kies de juiste framemaat om rugklachten te voorkomen. Bereken de maat als volgt: meet de lengte van het been, zonder schoenen, van de lies tot de grond. Deze maat min 25 centimeter is de juiste framemaat. Voor ATB's en citybikes geldt deze vuistregel niet door de afwijkende vorm van het frame. Een ervaren fietsenverkoper kan een goede schatting maken.

Remmen Maak altijd een testrit en test de remmen. De fiets moet bij zowel droog als nat weer met een snelheid van twintig kilometer per uur binnen vijf meter stilstaan.

Gebruiksaanwijzing Vraag naar een gebruiksaanwijzing. Veel fabrikanten leveren die niet, of zeer beknopt. De verkoper kan de belangrijkste zaken in dat geval uitleggen alvorens de klant de fiets meeneemt naar huis. Bron: Consumentengids mei 1995