Kinderagenda

My Sarie Marais

Opa was kapitein op de grote vaart en in sommige koffers van opa zaten geheimen. Hij was zo'n Hollandse grootvader die prachtige verhalen kon vertellen over zijn reizen, maar hij vertelde niet alles, want wie was bijvoorbeeld die zwarte vrouw uit het verre Zuid-Afrika. In een oude loods aan de Rotterdamse Maashaven speelt v.a. vr 27 febr de voorstelling My Sarie Marais door het jeugdtheatergezelschap Het Waterhuis. De voorstelling met ook drums, accordeon en zang is gebaseerd op verhalen van een kapitein die met zijn schip in Zuid-Afrika terecht kwam. Bij koud weer is er een verwarmde tribune en zijn er warme dekens om je in te wikkelen, net zoals vroeger op de lange tochten van de grote cruiseschepen van de Holland-America-Lijn.

*My Sarie Marais voor kinderen van acht jaar en ouder in een van de vroegere HANNO-loodsen, Maashaven Noordzijde 40, Rotterdam op 27, 28 febr, 1 mrt en 18 en 19 april. Kaarten à ƒ 7,50 voor kinderen en ƒ 15 volwassenen, res via de Rotterdamse Schouwburg 010-4118110.

Poetry International

Het RO-theater zal onder de zeespiegel zakken en bekende dichters, toneelspelers en zangers zullen de zee op allerlei manieren aan het zingen brengen. Het 2e Poetry International Kinderfestival zo 1 maart gaat dit jaar over de zee. En niet alleen is er veel te horen en te zien maar je kan ook matrozenliederen leren zingen, er is een workshop gedichten maken die per flessenpost worden verstuurd en na afloop krijgt elk kind een bundeltje zeegedichten mee naar huis. Met o.a. Gerda Havertong, Imme Dros, Ed Leeflang, Sjoerd Kuyper en 4-Tuoze Matroze.

*2e Poetry International Kinderfestival voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op 1 mrt vanaf 14u in het RO-theater, William Boothlaan 8, Rotterdam. Kaarten à ƒ 5 voor kinderen en ƒ 7,50 voor volwasenen res 010-4047070.

Schrijven voor de Farao

De oude Egyptenaren schreven in hiëroglyfen en als je de foto's bekijkt van bijvoorbeeld schilderingen in grafkamers van pyramides dan ziet dat er toch veel mooier uit dan ons saaie alfabet. Schrijven voor de Farao heet het kinderprogramma in het Tilburgse Scryption en daar kan je onder leiding van een 'Egyptische leraar' proberen op papyrus je eigen naam en losse zinnen te schrijven. Daarna mogen andere kinderen proberen jouw hiëroglyfen te ontcijferen. Ook ga je verkleed als oude Egyptenaar terug in de tijd naar de pyramiden en tempels. Verder is er in het museum nog een speur- en doetocht geheimschrift voor kinderen vanaf 10 jaar waar een aantal in geheimschrift gestelde boodschappen door het 'kraken van codes' of met speciale geheimschrift-apparaten moeten worden opgelost.

*Schrijven voor de Farao in het Scryption Museum, Spoorlaan 434a, Tilburg voor kinderen vanaf 8 jaar t/m zo 1 mrt om 14u en 15u30 en de speurtocht voor kinderen vanaf 10 jaar op za 28 febr en zo 1 mrt. Kosten ƒ 5 voor de farao en ƒ 2 excl de toegang museum (ƒ 4 kinderen, ƒ 6 volwassenen). Inl 013-5800821.

Bewogen Beelden

Een fotogram is lichtgevoelig papier, waarop je met allerlei voorwerpen een compositie maakt, die je belicht en vervolgens ontwikkelt. Donker wordt licht en licht wordt donker. In de voorjaarsvakantie is er in newMetropolis een specaal vakantieprogramma 'Bewogen Beelden', waar kinderen o.a. allerlei workshops kunnen volgen: Dokameraadjes (fotogrammen maken), computeranimaties (tekenfilm maken met behulp van een computer) en Wonderschijfjes. Ook zijn er demonstraties en in de theaterzaal werken 7 kunstenaars en 7 wetenschappers met elkaar samen.

*Workshops t/m 1 mrt doorlopend van 12u30 tot 16u30 in newMetropolis, Oosterdok 2, Amsterdam. Open van 10-21u kinderen tot 4 jaar gratis, t/m 16 jaar ƒ 15,50, daarboven ƒ 23,50.

Verteltheater

Op veertien plaatsen in het centrum van Utrecht zijn in één weekend 44 voorstellingen te zien die alles te maken hebben met vertellen. Een greep uit het programma: verhalen uit het dagboek van een ontdekkingsreiziger door Hugo Brasz (vanaf 8 jaar), over de koning van Zwart en Wit land (vanaf 4 jaar), Kikkertje en Slangetje en andere fabels (3 tot 5 jaar), Groeten uit Zamboezieland (6 tot 9 jaar), Anansie de Spin (vanaf 7 jaar) en de Dwerg en de Ontmoeting, door dove acteurs die voorstellingen brengen in gebarentaal (vanaf 10 jaar). Kinderen van acht Utrechtse basisischolen hebben ook meegedaan aan een verhalenwedstrijd. De winnende verhalen zijn nu in echte vertelvoorstellingen omgetoverd en worden op za 28 febr van 16u15-17u opgevoerd in het Moluks Historisch Museum.

*Verteltheaterdagen van 27 tot en met 1 maart voor kinderen vanaf 3 jaar. Kaarten kinderen ƒ 6 en volwassenen ƒ 10. Inlichtingen en kaarten 030-2723616.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker