Hotel; Weelderig Welsden

Hotel Groot Welsden

Groot Welsden 27

6269 ET Margraten

Tel 043-4581394

Het kinderlijk voorstellingsvermogen is rijk en schiet tezelfdertijd schromelijk te kort. Als negenjarige kon ik me bij het plateau van Margraten niets anders voorstellen dan een fikse taartschaal op een voet. Dat beeld moest ik snel bijstellen, maar toch bleef het plateau voor mijn geestesoog nog lang een enorme, witte - want mergelstenen - schijf op pootjes.

Vandaag mogen we blij zijn dat het plateau niet ten offer is gevallen aan de cementindustrie. Via een binnenweg vanaf Maastricht slingeren we langzaam een eindje omhoog, tussen fruitboomgaarden door, langs de kruuskes, kapelkes en Moodergödskes. Onze bestemming is hotel Groot Welsden in het gelijknamige gehucht. Groot Welsden is groot omdat het nabijgelegen Klein Welsden nog kleiner is.

De rode Michelin-gids belooft een weelderig ingericht hotel en een aangename tuin met waterpartij. Bij aankomst bekruipt ons een gevoel van teleurstelling. De waterpartij lijkt het resultaat van nog geen middag flink doorspitten. Het hotel zelf ziet eruit als een uit de krachten gegroeide rijtjeswoning uit de jaren vijftig. De aangelichte groene, kunststof markiezen geven het de aanblik van een bordeel op het Vlaamse platteland, met discrete parkeermogelijkheid aan de achterzijde. Op de parkeerplaats hangt een doordringende lucht van ingekuild voer. Het miezert.

Hoe anders is het binnen. De ontvangst is warm en we worden onthaald met een kopje koffie. De mensen zijn hartelijk en voorkomend, zonder serviliteit en zonder ingestudeerde horeca-vriendelijkheid. Als personeel alleen maar aardige mensen aannemen, dat is het recept voor een goede sfeer in een hotel.

Met het woord 'weelderig' is de inrichting treffend getypeerd. Het is alsof je op bezoek bent bij een tante die haar spulletjes met liefde heeft uitgezocht en ze als een goede huismoeder beheert. Tante houdt niet van modern design, wel van Engelse cottages, donkerblond hout, gedempte rode tinten en van de kleur groen. Tante poetst dat het een aard heeft, alles glanst en blinkt en glimt.

De benedenverdieping van het hotel is een labyrinth van gezelligheid. De ruiten zijn beplakt met plastic roetjes. Er is een lounge met een open haard op ooghoogte, een boekenkast, een wereldbol en een scheepsmodel. Aangrenzend ligt de serre met veel florerende planten, een volière, een heel spinnewiel, een half harnas en een stukje doedelzak. In de eetzaal hangen baldakijntjes en zeegezichten in gouden lijsten. Er staat een pronkkast en een Mariabeeld.

Tante kookt vast zelf. In Groot Welsden heerst nog de fijne keuken van ver voor de nouvelle cuisine. Gerechten als kippenpasteitje en garnalencocktail, schnitzel en varkenshaasje sieren de kaart. Het huzarenstuk is de tong Picasso.

De regio is vertegenwoordigd met forel, konijn op z'n Limburgs, Brand bier en witte wijn van de Apostelhoeve. Deze heerlijkheden gaan onze neus voorbij. We willen lunchen en dan is de keuze beperkt tot de kleine kaart. We nemen de soep van de dag, Koninginnesoep voor ƒ 5,50, en de uitsmijter voor ƒ 7,50. Inmiddels is er is een kaarsje ontstoken op de met zachtgroen linnen gedekte tafel en een madonna, geschilderd in Italiaanse stijl, kijkt op ons neer. We ervaren een discrepantie tussen maaltijd en ambiance en besluiten de lunch voor ƒ 19 te verrijken met een halve fles Riesling.

De nacht brengen we door in een van de kleinere kamers. De kosten bedragen ƒ 120, de gemeente Margraten houdt ƒ 2,40 over aan ons bezoek. De kamers zijn in dezelfde stijl ingericht als de ruimten beneden. Even verzorgd en even goed onderhouden. Boven het hoofdeinde van het bed hangt een baldakijn. En of het nu het baldakijn is, de nachtelijke stilte van het Limburgse platteland, de kwaliteit van de bedden of aanwezigheid van een kruisbeeld boven de deur, we genieten van een gezegende nachtrust.

's Ochtends schijnt de zon. Buiten ziet het er opeens veel aantrekkelijker uit. De tuin bij het hotel moet over een week of wat al prachtig zijn. In de verte ontwaar ik een molen. Bij het ontbijt vragen we ons af hoe het kan, zoveel keuze en zoveel vriendelijkheid voor een tientje. De gehele hotelstaf komt ons goedemorgen wensen. Er is een verschil tussen overnachten en logeren. In hotel Groot Welsden logeer je.

    • Joep Habets