Hier & Daar

Motor '98

Van 26 febr t/m 1 mrt is in Utrecht de beurs Motor '98. Er zijn 270 stands van internationale importeurs en fabrikanten, waaronder Suzuki, Husqvarna en MuZ uit de voormalige DDR. Het CBR geeft demonstraties, de Dienst Motorrijtuigenbelasting geeft voorlichting en reisbureaus en touroperators laten zien waar je met vakantie op de motor, scooter of bromfiets naartoe kunt.

*Motor '98, Jaarbeurs Utrecht. Do/vr 10-21u, za/zo 10-18u. Toegang ƒ 17,50

TuinIdee '98

Voorbeeldtuinen, ingerichte balkons, minituinen, dakterrassen en -tuinen zijn van 26 febr t/m 1 mrt te zien op de beurs TuinIdee '98 in Den Bosch. De voorbeeldtuinen zijn ingericht rond het thema 'Tuinen om in te wonen'. Ook is er aandacht voor decoraties, bestrating, kunst- en vijvertuinen. Tevens hoveniersspreekuur, bibliotheek en tuintentoonstelling geïnspireerd op de koninklijke serres in Laken.

*Brabanthallen, Diezekade 2, Den Bosch. Do/vr 10-22u, za/zo 10-18u. Toegang volwassenen ƒ 16, kinderen van 4-12 jr ƒ 10. Tel 073-6293911.

Chinese vechtfilms

Meer dan danspassen en salto's van vechtersbazen alleen, boden de Chinese Kung Fu-films uit de jaren zeventig ook een hoog akoestisch genot. Wie herinnert zich niet het geluid van versplinterend hout, van staal op staal en het zoeven van vuisten en voeten door de lucht? In de Melkweg Cinema begint deze week een mini filmfestival van vecht-klassiekers, waaronder een uit de serie 'One Armed Swordsman'. Zeven avonden vol broeierige blikken, brekende botten en woedende kreten.

*Chinese Vechtfilms, Melkweg Cinema, do 5 t/m wo 11 vanaf 20u15. Inl 020-6241777

Klus 98

Op de doe-het-zelf-beurs, Klus 98, die van 4 t/m 8 mrt plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht, is een demonstratiecentrum met zeven huizen ingericht. In deze huizen worden allerhande klussen voorgedaan, zoals metselen, bestraten, parket leggen, deuren afhangen en elektra aanleggen. Over materialen en gereedschap wordt advies gegeven. Wie de klussenbeurs bezoekt, heeft gratis toegang tot de Woonmanifestatie 98 die in dezelfde periode plaatsvindt. Hier zijn de nieuwste trends, materialen en kleuren voor het interieur te vinden. Er is een Design Paviljoen met modern vormgegeven producten, een spreekuur van een interieurarchitect en er zijn o.a. demonstraties meubelstofferen en terra cotta decoreren.

*Jaarbeurs Utrecht. Wo t/m vr 10-22u, za/zo 10-17u. Toegang ƒ 17,50, 65+ ƒ 12,50, kinderen tot 12 jr gratis. Tel 0412-482800

Verteltheater

Tijdens de Verteltheaterdagen van 27 febr t/m 1 mrt in Utrecht vertellen verhalenvertellers uit ondermeer Schotland, Kenia, Suriname en Irak sprookjes, mythen en sagen. Er zijn optredens voor peuters, kleuters, maar ook voor volwassenen en er is een speciale voorstelling voor doven en slechthorenden. Beginnende en semi-professionele vertellers kunnen een workshop volgen en voor schoolkinderen uit Utrecht is er een verhalenwedstrijd.

*Diverse locaties, zoals Rasa, Parnassos, het Spoorwegmuseum en het Moluks Historisch Museum, Utrecht. Tel 030-2723616.

Winternachten

Het Festival De Winternachten brengt op 27 febr t/m 1 mrt muziek, dans, film en literatuur uit Zuid-Afrika en Oost- en West-Indië. Een Zuid-Afrikaanse stand-up-comedian, wajangspel, muziek van het Krontjong Ensemble Rayuan Samud'ra en een discussie tussen o.a. Adriaan van Dis, Frank Martinus Arion en Toeti Heraty over de taal- en cultuurrelaties tussen Nederland, Curaçao en Indonesië. Vr (20u30) lezen Adriaan van Dis, Emma Huismans, Lesego Rampolokeng e.a. voor uit hun werk.

*Theater a/h Spui, Spui 187 en het Haags Filmhuis, Spui 191, Den Haag. Toegang v.a. ƒ 20, korting met CJP- en Uitpas. Tel 070-3465272

Een Twee Mobilé 1998

Bewegende objecten van veertien Nederlandse kunstenaars worden van 28 febr t/ 29 mrt getoond op de tweejaarlijkse expositie Een Twee Mobilé, dit jaar met als thema 'De tijd'. Kantelende orgelpijpen, een elektrisch orkest, een klok van perspex en futuristische voertuigen.

*Kunsthal Hof 88, Elisabethhof 2, Almelo. Di t/m zo 13u30-17u. Toegang gratis. Tel 546-852692

FotoExpositie

Foto's van de Poolse fotograaf Leszek Sczaniecki zijn van 1 t/m 31 mrt te zien onder de titel 'Ontmoetingen in Polen 1992-1997' bij boekhandel Scheltema.

*Scheltema, Koningsplein 20, Amsterdam

Cobra veiling

Tot en met zondag 1 mrt is het nog mogelijk mee te bieden op een internet-veiling van Cobra-kunstenaars. Zo wordt on-line o.m. werk aangeboden van Theo Wolvecamp, Anton Rooskens, Karel Appel, Corneille en Alechinsky. Bieden gaat via een e-mail en een persoonlijk wachtwoord. Veiling sluit zondagnacht 24u00.

*www.veiling.com. Inl 06-55813417, e-mail lucienne@veiling.com