Grote ploeg zonder hoge verwachtingen naar EK atletiek; Kwantiteit, geen kwaliteit

VALENCIA, 26 FEBR. Nederland is met een extreem grote atletiekploeg in Valencia neergestreken voor de Europese kampioenschappen indoor. Maar zonder grote verwachtingen, want niemand van de oranje-afvaardiging rekent erop met een medaille naar huis terug te keren. Voor de meesten lijkt een zesde plaats of een persoonlijk record het hoogst haalbare.

Van de twintig Nederlanders in Valencia zijn er liefst twaalf nieuw op een individuele titelstrijd. De EK indoor wordt beschouwd als een geschikt toernooi om op internationaal niveau te debuteren. De limieten, tegenwoordig officieel richtprestaties genoemd, waren ook niet zo scherp gesteld. Toch had de atletiekunie KNAU niet verwacht dat de ploeg zo groot zou worden. Twee jaar geleden waren er slechts zes deelnemers, maar toen won Stella Jongmans op de 800 meter wel een zilveren medaille.

Voorlopig is er in de Nederlandse atletiek meer sprake van kwantiteit dan van kwaliteit. De meeste EK-gangers zullen in Spanje al tevreden zijn als ze de kwalificatie of de eerste ronde doorkomen. Van de debutanten is een aantal ook al te oud om naar de top of zelfs de subtop te kunnen doorstoten. Gert-Jan Liefers is wél een groot talent dat hoop geeft voor de toekomst. Maar de regerend Europees jeugdkampioen op de 1.500 meter krijgt op de middenafstanden te maken met zware concurrentie van vele Afrikanen, met name Kenianen.

Voor het aanzien van de Nederlandse atletiek is het belangrijk dat zich snel een echte topper aandient. Een aansprekende prestatie, zoals de olympische titel van Ellen van Langen in 1992, houdt de aandacht weg van de rest van de ploeg. In de schaduw kunnen de anderen dan lekker hun gang gaan en desnoods stuntelen.

Momenteel kan slechts één Nederlandse atleet, Marko Koers, zich met de wereldtop meten. De 800- en 1.500-meterloper is echter op titeltoernooien nog niet de prijzen gevallen. Dat zou in Valencia kunnen gebeuren, maar Koers heeft zich door een kuitblessure niet optimaal kunnen voorbereiden. Ook Van Langen is er weer eens bij. Zij heeft met haar legendarische olympische race van Barcelona bewezen de top te kunnen verslaan, maar jarenlang blessureleed heeft haar ver teruggeworpen. Door ziekte zijn in Valencia zeker nog geen nieuwe wonderen van haar te verwachten.

Het zou geen verrassing zijn als Koers binnen afzienbare tijd als 'kopman' van de Nederlandse atletiek wordt voorbijgestreefd door Corrie de Bruin. De 21-jarige atlete, die nog niet kan kiezen tussen kogelstoten en discuswerpen, doet al jaren mee aan de internationale titeltoernooien. Als de te verwachten progressie bij haar doorzet, bereikt ze zeker de top. Dat in navolging van haar broer Erik, wiens carrière abrupt werd afgebroken nadat hij in 1993 werd veroordeeld voor het gebruik van doping.

Corrie de Bruin verbeterde dit seizoen al twee keer haar nationale record kogelstoten. Het zou voor de Nederlandse atletiek plezierig zijn als de atlete komend weekeinde in Valencia al in de prijzen valt. Ze staat weliswaar rond de achtste plaats op de Europese ranglijst, maar als niet iedereen boven haar meedoet aan de EK én ze gooit weer een record, zit er een verrassing in.