Gerards bij Heerenveen nog steeds welkom

HEERENVEEN, 26 FEBR. Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde zal binnenkort bij zijn collega's in het betaalde voetbal pleiten voor vaste tarieven van internationaal erkende makelaars bij de bemiddeling in transfers. “Zodat de clubs bij elke overeenkomst de tabel erbij kunnen pakken en iedereen weet hoeveel commissie aan de makelaar moet worden betaald. Nu is het handel uit het losse handje en dan kom je al snel in een schemergebied terecht.”

Van der Velde meent dat de wildgroei in het begeleiden van voetballers aan banden moet worden gelegd. In een één-tweetje tussen het tv-programma Nova en het weekblad Voetbal International werd dinsdag een tussenrapport van het accountantsbureau KPMG openbaar gemaakt, waaruit blijkt dat AZ, PSV, Vitesse en Roda JC in de periode 1995-1997 in totaal 529.500 gulden hebben overgemaakt aan Peja BV, de vennootschap van Peter Gerards en Sigi Lens. De twee contractbegeleiders van de vakbond voor voetbalprofs VVCS werden begin vorig jaar op staande voet ontslagen, omdat ze zich zouden hebben verrijkt aan transfers die zij voor de vakbond hadden verricht.

Het rapport van KPMG illustreert vooral de dubieuze werkwijze van Gerards, die zelfs vertrouwelijke informatie van de VVCS over de contracten en salarissen van spelers aan concurrent World Soccer Consult van Ton van Dalen verkocht. De betalingen van Roda JC en Vitesse wekken bovendien de indruk dat Gerards clubs tegen elkaar uitspeelde om spelers uit zijn stal bij de hoogste bieder onder te brengen. Dit seizoen staat Gerards officieel als scout bij AZ onder contract en vorig jaar mocht hij zich - overeenkomstig de regeling die hij met de VVCS heeft getroffen - niet bezighouden met het begeleiden van spelers.

“Eerst moet nog worden bewezen dat de handelingen van Gerards en Lens strafbaar zijn”, zegt Van der Velde. “Toch denk ik dat zij normen hebben overschreden. Als in hun contract met de VVCS stond dat zij geen bijbaan mochten hebben, zitten ze fout en zullen sancties moeten plaatsvinden. Toch maakt het mij niet uit welke afspraken Gerards met zijn werkgever had gemaakt. Als hij mij een rekening zou sturen voor bewezen diensten zou ik die hebben betaald. Bij ons is dat overigens nooit gebeurd. Ik zou het wel laakbaar vinden als die betalingen nodig zijn om een bepaalde speler deze kant op te krijgen.”

Zoals bijvoorbeeld is gebeurd met Arnold Bruggink die in de zomer van 1996 “op zijn gevoel” voor PSV koos en een aanbieding van Ajax terzijde schoof. Gerards ontving van PSV een ton voor zijn bemiddeling. De visie van Van der Velde: “Als Bruggink niet zou weten dat Gerards veel geld heeft overgehouden aan zijn transfer naar PSV is dat verwerpelijk. Maar als hij tevreden is over zijn contract en dientengevolge een flink percentage aan Gerards heeft betaald, heb ik daar al minder moeite mee.”

Bij Heerenveen wordt alleen doelman Hans Vonk begeleid door Gerards. “Wij hebben nimmer kunnen constateren dat Gerards de belangen van Heerenveen heeft geschaad”, stelt Van der Velde. “Vonk heeft mij de kwestie voorgelegd. Hij vindt dat Gerards zijn transfer naar Heerenveen naar tevredenheid heeft afgehandeld. Vonk vroeg me of hij Gerards aan de kant moest zetten, omdat hij wellicht bij andere transfers fouten zou hebben gemaakt. Ik vind van niet. Wat ons betreft is Gerards altijd welkom bij Heerenveen.”

Maar ook Van der Velde ontkent niet dat zijn collega's hun vingers hebben gebrand. “AZ, PSV, Roda JC en Vitesse hebben bewust in de marge geopereerd. Daarom begrijp ik de kritiek van Vitesse-voorzitter Aalbers op Gerards ook niet. Hij heeft hem eerst betaald om bepaalde diensten voor hem te verrichten en nu is hij ontevreden. Dat is hypocriet. Heerenveen is nog nooit misbruikt door een makelaar. Wij hebben nooit exceptionele vergoedingen hoeven te betalen. Toch weet ik zeker dat een voetballer wel eens aan onze neus voorbij is gegaan omdat wij niet voldeden aan de eisen van de makelaar. Dat pleit voor het vaststellen van nieuwe normen en waarden in het voetbal.”

Hoewel ook Heerenveen na het Bosman-arrest een doorgangshuis is geworden voor voetballers uit alle windstreken houdt Van der Velde de regie over de contractbesprekingen strak in de hand. “Zodat ik makelaars niet hoef te betalen voor hun adviezen. De contacten met onze Roemeense aanwinsten liepen via onze vroegere spits Rodion Camataru. De Nigeriaan Ebiede heeft een voortreffelijke begeleider met wie ik kan lezen en schrijven en dat geldt ook voor onze Noorse speler Meinseth.”

Van der Velde bestelt nog een whisky, neemt hartelijk afscheid van Roda-bestuurslid Nol Hendriks die volgens het accountantsrapport Gerards een lening van 100.000 gulden in contanten zou hebben verleend en zwaait naar spelersmakelaar Ton van Dalen. “Ach”, zegt hij, relativerend. “Ik heb meer moeite met het beleid van de regering dan met de handel en wandel van Peter Gerards. Omdat de ministers Sorgdrager en Dijkstal maar geen adequaat beleid tegen het vandalisme kunnen ontwikkelen, moet heel Nederland straks aan de persoonsgebonden clubkaart. Dat gaat veel verder dan het betalen van smeergeld bij een transfer.”