Georgië: bizar einde gijzelcrisis

TBILISI, 26 SEPT. Op bizarre wijze is gisteren in Georgië de gijzeling van waarnemers van de VN geëindigd.

De gijzelnemers lieten gisteravond hun laatste gijzelaars vrij - een VN-waarnemer uit Uruguay en een Georgisch boerengezin - nadat in de Georgische hoofdstad Tbilisi aan een van hun eisen was voldaan: president Sjevardnadze sprak daar met Nemo Boertsjoeladze, oud-voorzitter van het Georgische parlement en net als de gijzelnemers aanhanger van wijlen president Zviad Gamsachoerdia. Boertsjoeladze was naar Tbilisi gekomen vanuit zijn huidige woonplaats, Moskou, nadat hem tijdelijke onschendbaarheid was verleend: de Georgische justitie zoekt hem wegens corruptie.

Bij de vrijlating van de laatste gijzelaars in het dorpje Dzjichaskari gaven de gijzelnemers zich over - op drie na: de leider van de groep en twee van zijn makkers slipten door het kordon van Georgische politiemannen rond de boerderij en verdwenen spoorloos.

Bij de overgave bleek nog iets anders: een van de gijzelaars was ook spoorloos. De Tsjechische kolonel Jaroslav Kulik, die een week geleden met twee Uruguayaanse en een Zweedse collega in gijzeling was genomen, was - zo bleek later - uit een raam geklommen en ontsnapt, op een moment waarop de gijzelnemers een klein feestje voerden. Hij ontkwam niet alleen aan de gijzelnemers, maar liep ook dwars door het kordon van politiemannen rond de boerderij en verdwaalde prompt in de bossen. Pas zes uur later werd hij gevonden, na per draagbare telefoon om hulp te hebben gevraagd.

De gijzeling begon een week geleden, toen de groep gewapende mannen in de stad Zoegdidi het kantoor van de VN-waarnemers binnenliep, de waarnemers meenam en naar een boerderij in het dorp Dzjichaskari vluchtte, waar ze zich verschanste. De ontvoerders eisten de vrijlating van zeven verdachten van de moordaanslag van 9 februari op Sjevardnadze, het vertrek van alle Russische troepen uit Georgië en een gesprek van Sjevardnadze met een vertegenwoordiger van de 'zviadisten' - aanhangers van Sjevardnadzes in 1992 verdreven voorganger Zviad Gamsachoerdia. Zondag lieten ze een Uruguayaanse gijzelaar vrij, gisterochtend werd ook een Zweed vrijgelaten. Uiteindelijk beëindigden de zviadisten de gijzeling nadat slechts een van hun eisen was ingewilligd - het gesprek tussen Sjevardnadze en Boertsjoeladze. De gijzelaars werden goed behandeld: het kwam in de boerderij vaak tot regelrechte drinkgelagen. Na een daarvan mocht Kulik even gaan liggen; hij maakte van de kans gebruik en ontsnapte.

Niet bekend

GROOTMEESTERES

GROOTMEESTERES