EK-debutante laat bejaardenhuis even in de steek

De Nederlandse atletiekploeg voor de EK indoor in Valencia telt vele nieuwe gezichten. Vier vragen aan vier debutanten: Mami Awuah Asante (200 meter), Lieja Koeman (kogelstoten), Johan de Koning (1.500 meter) en Patrick Snoek (200 meter).

Was je verrast door je kwalificatie voor de EK?

Asante: “Wel dat het op de 200 meter gebeurde. De 60 meter ligt mij wat beter. Daar mikte ik ook op bij de Nederlandse kampioenschappen en toen het niet lukte was ik heel teleurgesteld. Een dag later beschouwde ik de 200 meter als een trainingswedstrijdje. Het verraste me al dat ik eerste werd, maar toen riep de speaker ook nog: 'Dit is de limiet voor Valencia'. Heel, heel gek.”

Koeman: “De limiet lag niet zo hoog. De EK indoor zijn bij veel atleten nu eenmaal niet populair. Voor mij is het een leuke opstap.”

De Koning: “Ik wist dat het er in zat. Maar ik had maar één wedstrijd om het te doen, die in Gent. Daar was een sterk deelnemersveld en ik moest met de rest meegaan. Dat lukte.”

Snoek: “Ja, ik was verrast. Ik had het gehoopt, maar ik heb me voor de NK voorbereid op het halen van de titel. De tijd zou ik dan wel zien. Toen ik na de finish de klok zag, ben ik wel even uit mijn dak gegaan.”

Kon je je voor het EK makkelijk vrijmaken?

Asante: “Ik studeer toeristisch management bij Schoevers en daar houden ze rekening met trainingsstages en wedstrijden van topsporters. Deze week heb ik trouwens krokusvakantie.”

Koeman: “Ik was al gestopt met mijn studie omdat ik naar China zou gaan. Daar was ik vorig jaar al drie maanden op stage. Maar nu waren er wat problemen in China, het sportcentrum is dicht en de coaches weg. Ik heb gewacht en gewacht. Daarom ben ik ook parttime gaan werken, als receptioniste in een bejaardenhuis.”

De Koning: “Op mijn werk zijn ze erg behulpzaam. Mijn afwezigheid wordt goed opgevangen. Ik ben fysiotherapeut en bij ons in de praktijk hebben ze allemaal affiniteit met sport.”

Snoek: “Ik ben accountmanager en heb gewoon vrije dagen opgenomen. Het is voor mij normaal dat de meeste van mijn dertig vakantiedagen aan atletiek opgaan. Als ik me straks ook nog voor de EK buiten zou plaatsen, kom ik waarschijnlijk krap te zitten. Maar ik heb een flexibele baas en misschien mag ik dan al wat vakantiedagen van volgend jaar opnemen.”

Wat is tot nu toe je hoogtepunt?

Asante: “Die 200 meter van Den Haag. Het is voor mij een mooi begin op weg naar de top.”

Koeman: “De derde plaats bij de EK voor jeugd in 1995. Dat was een goed jaar voor me. Bij de jeugd-WK werd ik toen vijfde.”

De Koning: “De kwalificatie voor het EK. Dit wordt mijn eerste grote toernooi.”

Snoek: “Het halen van de limiet van zo'n groot toernooi.”

Ga je voor goud?

Asante: “Nee. Maar het is geen gekke vraag. Ik zit nog niet op het niveau van de echte toppers, maar dat gaat wel komen. Ik schat over een jaar of twee, drie. Mijn nieuwe trainer Troy Douglas, zelf een goede sprinter, heeft er veel vertrouwen in.”

Koeman: “Ha, ha, natuurlijk ga ik voor goud. Nee, ik ga voor een persoonlijk record en hoop door de kwalificatie te komen. Een plaats bij de beste twaalf lijkt me een goed streven.”

De Koning: “Als ik reëel ben, moet ik zeggen dat goud niet haalbaar is. Ik ga er het beste van maken, misschien kan ik een ronde verder komen. Maar aan een podiumplaats denk ik niet.”

Snoek: “Ik bekijk het per ronde. Veel hangt af van welke baan je krijgt. Als ik in de serie in baan zes loop, kan het een mooi toernooi worden.”

Non omnes Kokki