Duitse socialisten maken zich al op voor overwinning

BONN, 26 FEBR. Gerhard Schröder, de SPD-premier van Nedersaksen, ruikt victorie. Nog drie nachten slapen. Dan hoopt Schröder de winst binnen te halen die hij nodig heeft voor zijn politieke opmars naar Bonn om de 'Era-Kohl' te beëindigen.

Hoewel de verkiezingen in zijn deelstaat zondag nog moeten worden gehouden, bereiden de Duitse sociaal-democraten zich al helemaal voor op de overwinning. Duizenden journalisten uit binnen- en buitenland zijn opgetrommeld om zondagavond in Hannover de verkiezingsuitslag te verslaan. “Zelfs” CNN is van de partij. Als de kanselierskandidaat-in-wording op het schild wordt geheven, zal de hele wereld het weten ook.

De sterren zijn Schröder goed gezind, wijzen alle opiniepeilingen uit. Niet alleen in Nedersaksen. Heel Duitsland blijkt rijp voor een 'ruk naar links', is de conclusie van het onderzoeksbureau van professor Elisabeth Noelle-Neumann, dat de SPD daarmee een flinke steun in de rug geeft. Volgens het onderzoek is de publieke opinie in Duitsland tussen midden december 1997 en begin februari 1998 omgeslagen. Dat is de periode waarin bondskanselier Helmut Kohl publiekelijk zijn doel opgaf de hoge werkloosheid van bijna vijf miljoen te halveren.

Een meerderheid van de Duitsers wenst - geheel tegen de trend in van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Nederland - een grotere rol voor de staat. Van meer eigen verantwoordelijkheid in een tijdperk van krappe financiën en kostbare sociale stelsels, zijn ze niet gediend. De staat is er om mensen te behoeden voor de gevaren van werkloosheid, armoede en ziekte. En wie kan dat beter garanderen dan de SPD, die oppositie voert tegen 'de sociale afbraak', waarmee de regering-Kohl overigens nog nauwelijks is begonnen.

Niet bekend

Aanvankelijk wilde de SPD-partijtop hierover pas op 16 maart beslissen, maar kennelijk werd de spanning de ongeduldige Schröder te veel. Mocht hij zondag winnen, dan moet de partij onmiddellijk de rode loper voor hem uitleggen. “Alles wijst op Gerhard”, verklapte een SPD-politicus gisteren uit de partijcentrale in Bonn. Uit de jongste opiniepeiling van het bureau Emnid blijkt dat 44 procent van de ondervraagden zijn stem zondag in Nedersaksen aan Schröder wil geven; vrijwel evenveel als tijdens de verkiezingen van 1994. De jonge CDU-kandidaat Christian Wulff verdient er enkele punten bij en behaalt volgens Emnid 38 procent van de stemmen.

Het Huis van de koningin staat onder leiding van de grootmeester mr. F.W. Kist. Binnenkort wordt hij opgevolgd door drs. L.W. Veenendaal ambassadeur bij de NAVO in Brussel.