Dilemma op veerpont kost D66 zeker twintig stemmen

Landelijk bekende politici voeren deze week campagne voor de raadsverkiezingen op 4 maart. De D66-top bezocht gisteren de Drechtsteden.

DORDRECHT, 26 FEBR. Politici op campagne zien er doorgaans niet tegenop kiezers te ontmoeten, maar niet iedereen weet dat. De kapitein van het pontje tussen Dordrecht en Papendrecht bijvoorbeeld. Zijn optreden gistermiddag zal, zo schatte het lokale partijkader, D66 zeker twintig stemmen kosten.

Het was maar een incidentje, maar het illustreert wat er tijdens campagnevoeren zoal gebeurt. Toen een D66-delegatie onder leiding van Els Borst zich voor de overtocht meldde, schoof de bemanning van het voetveer de andere op de wal wachtende passagiers meteen opzij. Om vervolgens, zodra alle politici aan boord waren, de trossen los te gooien. Terwijl het bootje langzaam wegvoer, bleven de ongeveer twintig wachtenden op de kant verbijsterd achter. Een vrouw zette haar boodschappentas neer om haar vuist te ballen.

“Wacht eens even”, zei fractievoorzitter Thom de Graaf, “die mensen moeten ook gewoon mee hoor!” De kapitein werd zichtbaar in verwarring gebracht door de bij hem te hoop lopende politici - sommigen van de televisie bekend - en mompelde iets over 'iemand' die hem had gezegd dat de “mensen uit Den Haag” in hun eentje de overtocht hadden willen maken. Keren, zo midden op het water, kon hij in geen geval.

Op het pontje dreigde commotie te ontstaan en daarom vroeg een lid van het campagneteam om stilte: “Ik stel voor dat we allemaal vanaf de overkant meteen weer terugvaren om deze mensen ons excuus aan te bieden.” Maar wat wacht ons eigenlijk aan de overkant, wierp De Graaf tegen. Alle hoofden draaiden om en zagen op de wal in Papendrecht twee televisieploegen staan en een brandweerauto. Op die laatste zou lijsttrekker Borst volgens het programma een ritje moeten maken. We gaan door, zo besloot de fractievoorzitter, en enkele lokaal actieve D66'ers zouden terugvaren om de zaak uit te leggen.

Politici van alle partijen reizen deze week het land af om stemmen te werven voor de gemeenteraadsverkiezingen van komende woensdag. De VVD organiseert 'Grote Avonden' waar naast enkele ministers ook lokale coryfeeën en zangeressen als Heddy Lester en Anita Meyer optreden. De PvdA heeft fractievoorzitter Wallage op een 'tiendaagse veldtocht' langs elke dag een andere stad gestuurd. D66 heeft ervoor gekozen om delegaties op de been te brengen bestaande uit lijsttrekker Borst, een flinke groep Kamerleden en een aantal lokale politici. Voor het vervoer is een bus geregeld, voor de gelegenheid geschilderd in de kleur paars.

Pagina 2: D66 scoort niet bij 't biljart

Voor campagne per delegatie is gekozen omdat, zoals De Graaf dat formuleert, “D66 niet alleen voor het mooie plaatje komt maar ook voor de inhoud”. De campagnereizen moeten tegelijkertijd werkbezoeken zijn. Zo bezocht de groep gistermiddag eerst verzorgingstehuis De Schouwstok om te zien hoe het in de praktijk met de zorg voor ouderen is gesteld. Een tafel vol bordurende vrouwen was graag bereid hun werk aan Borst te laten zien maar twee biljartende mannen bleken niet van zins hun spel te onderbreken, al was het dan de minister van Volksgezondheid die naar hun welbevinden informeerde.

Daarna volgde een verblijf bij brandweer en politie van Papendrecht, waar de commandanten goed voorbereide verhalen afstaken over de problemen die zij dagelijks tegenkomen maar die in 'Den Haag' kennelijk maar niet worden begrepen. Op het rangeerterrein Kijfhoek, het volgende programmaonderdeel, vertelden specialisten van NS Cargo over het vervoer van gevaarlijke stoffen en de risico's van gelijkvloerse kruisingen.

Een tweede reden voor de campagne per delegatie bij D66 is het versterken van de interne banden. Dat leek gisteren niet echt nodig. Geldt D66 in de Tweede Kamer al als de fractie met de aardigste mensen, in Dordrecht leek de stemming soms op een schoolreisje.

“Mevrouw, mevrouw, kent u Gerard Schouw?”, riep Kamerlid Van Boxtel op straat in Dordrecht tegen een fietser. Wethouder Schouw is de plaatselijke lijsttrekker van D66. De aangesproken vrouw remde, maar hield wel één voet op de trapper toen ze Van Boxtel ontkennend antwoordde. “Gerard, ze kent je niet!”, riep Van Boxtel in de richting van Schouw. De 32-jarige wethouder voelde zich gedwongen zich voor te stellen, maar de vrouw bleek uit Papendrecht te komen. De D66-lijsttrekker aldaar kende zij wél. Van Boxtel was gisteren overigens ook degene die, met Borst en De Graaf, de meeste inhoudelijke opmerkingen maakte.

Lijsttrekker Schouw was zeer in zijn sas met het bezoek. De komst van de D66-top is een hart onder de riem voor het lokale partijkader, zei hij. Bovendien levert het publiciteit in de lokale media op. “Want hoe gaat dat? Eerst doe ik een persbericht uit met 'Borst komt naar Dordrecht'. Dan een tweede persbericht: Thom de Graaf komt ook. Iets later een derde: En er komen ook nog vijf fractieleden. En ten slotte nog eens het programma.”

Dat de aanwezigheid van landelijk bekende partijgenoten ook tot verrassingen kan leiden, merkte Schouw 's avonds. Vlak voor aanvang van de campagne-avond gaf staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) Schouw het welgemeende advies zijn voor de avondbijeenkomst geplande toespraak over het landelijke politiebeleid maar te vergeten. De Graaf zou namelijk al over dat onderwerp spreken. De wethouder moest maar improviseren over zijn lokale ervaringen. Dat deed hij, gemeten aan het applaus, prima.

    • Hans Nijenhuis