Crisis Azië drukt resultaat; Nettowinst ABB ruim gehalveerd

ZÜRICH, 26 FEBR. De nettowinst van Asea Brown Boveri (ABB), het Zwitserse elektro- en machinebouwconcern, is in 1997 meer dan gehalveerd. De winst daalde van 1233 miljoen dollar (2527 miljoen gulden) naar 572 miljoen dollar.

De winstdaling was vooral een gevolg van een grote voorziening voor herstructurering van 866 miljoen dollar en tegenvalende resultaten in het door crisis geplaagde Azië. De herstructurering was nodig om de kosten te verlagen en de efficiency te verbeteren. Zonder de voorziening zou ABB's nettowinst in het afgelopen jaar met 4 procent zijn gestegen. Dit is vanmorgen in Zürich bekendgemaakt. ABB voelde vooral in het laatste kwartaal van '97 de invloed van de financiële crisis in Azië. Een van de grote projecten in dat werelddeel, de miljarden kostende Bakun-stuwdam in Maleisië, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit kostte ABB, die de leiding over het project voerde, vorig jaar 100 miljoen dollar.

Ook de hoge dollarkoers had een negatieve invloed op de resultaten van veel van ABB's dochterondernemingen. De economische groei in de meeste opkomende economieën zorgde ervoor dat ABB's orderportefeuille vorig jaar ondanks de crisis in Azië met 4 procent steeg tot 34,8 miljard dollar. De omzet daalde met 7 procent tot 31,2 miljard dollar.ABB Nederland wordt steeds minder afhankelijk van de markt voor energieopwekking, zo meldde hoofddirecteur J. de Raad in Zürich. Op het gebied van service en onderhoud en de levering van integrale systemen, zoals een productielijn voor Hoogovens, nemen de revenuen toe. De toeleverancier van tal van Nederlandse energiecentrales boette vorig jaar aan winst en omzet in. Het resultaat na belasting kwam uit op 35,4 miljoen gulden tegenover 41,6 miljoen in 1996. De omzet verminderde van 685 miljoen naar 632 miljoen gulden.

Desondanks blikt hoofddirecteur De Raad “zeer tevreden” terug. De cijfers werden beïnvloed door de aanhoudende stagnatie in de bouw van elektrische centrales, verantwoordelijk voor 25 à 30 procent van de jaaromzet, en de verkoop van de werkmaatschappij ABB Koudetechniek, goed voor een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen gulden. Het bedrijf werd afgestoten aan het Deense Sabro, omdat het geen echte kerntechniek was.

De andere sectoren waarin de onderneming actief is, vingen het verlies echter op. Het bedrijfsresultaat daalde immers fractioneel, van 35,9 miljoen naar 35,4 miljoen gulden. De Raad: “Grosso modo hebben wij het goed gedaan.”