Bij Concertgebouworkest; Chailly blijft chef-dirigent tot 2004

AMSTERDAM, 26 FEBR. Riccardo Chailly verlengt zijn contract als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest tot het jaar 2004. Bestuursvoorzitter Scherpenhuijsen Rom zei dat gisteren bij de presentatie van het nieuwe seizoensprogramma van het orkest, dat op 3 november het 110-jarig bestaan viert met een galaconcert.

Chailly, die in september tien jaar aan het orkest is verbonden, zei zijn Amsterdamse werk met “vreugde en enthousiasme” te doen en zeer te hechten aan “zekerheid en continuïteit.” Zijn huidige contract loopt over twee jaar af.

Chailly kondigde deze week in Milaan aan dat hij vanaf 1999 ook chef-dirigent wordt van het Symfonie Orkest Giuseppe Verdi, dat bestaat uit jonge musici. Het orkest, dat Chailly wil laten uitgroeien tot de Italiaanse top, krijgt in Milaan de beschikking over een nieuwe eigen concertzaal met 1600 zitplaatsen. Volgens Chailly komen zijn Amsterdamse verplichtingen daardoor niet in het gedrang. “Amsterdam heeft en houdt de voorrang.”

In Milaan begint Chailly vanaf volgend jaar ook een Paasfestival met religieuze muziek rond Bachs Matthäus Passion, waarmee hij met zijn nieuwe orkest een Milanese traditie wil scheppen. Volgend jaar dirigeert Chailly de Matthäus Passion voor het eerst in Amsterdam, een eeuw nadat Mengelberg de Amsterdamse Matthäus-traditie begon. Chailly hoopt die dan ook met het Amsterdamse orkest in Milaan uit te voeren. Vanaf 2001 wil Chailly elk jaar de Matthäus uitvoeren in Amsterdam.

Chailly dirigeert meer dan de helft van de 123 concerten die het Concertgebouworkest in het volgende seizoen geeft. Daarvan worden er 32 in het buitenland gespeeld. Na een zojuist afgesloten succesvolle tournee door de VS is het orkest van plan daar voortaan elk jaar op te treden. Andersom zal het komende concertseizoen in Amsterdam worden afgesloten met een twee weken durend Amerikaans festival onder leiding van Leonard Slatkin en met medewerking van onder anderen Wynton Marsalis. De finale is een Fourth of July-openluchtconcert in het Vondelpark. Het orkest is daartoe in de gelegenheid omdat het Holland Festival nog geen plannen heeft om het Concertgebouworkest te laten optreden.

Bernard Haitink zal in het komende seizoen twee concertprogramma's dirigeren. De dirigenten Günter Wand (86), Roger Norrington en Marek Janowski maken hun debuut bij orkest. Wereldpremières worden gegeven van het Pianoconcert van Klaas de Vries en Times Square Dance van Richard Rijnvos, beide gecomponeerd in opdracht van het orkest. Van Edgar Varèse (1885-1965) gaan twee wereldpremières: Tuning up, een stuk over het stemmen van een orkest, in een uitvoeringsversie van Chou Wen-Chun, en Un grand sommeil noir in de instrumentatie van Antony Beaumont.

In het jaar 2000, waarin Chailly in Amsterdam veel Mahler zal dirigeren (onder andere de Achtste symfonie) leidt hij bij de Nederlandse Opera ook een uitvoering van Verdi's Aida, het jaar daarop gevolgd door Puccini's Turandot. De jaren daarna zullen de door het Concertgebouworkest begeleide operaproducties worden gedirigeerd door Edo de Waart en Nikolaus Harnoncourt.

Artistiek adviseur Piet Veenstra beëindigt in april zijn werk voor het orkest met de opstelling van een lijst van Nederlandse muziek die het verdient te worden gespeeld. Het orkest draagt de Nederlandse muziek een goed hart toe, benadrukte bestuursvoorzitter Scherpenhuijsen Rom. Net als Chailly, die zei in de muziek niet te kunnen werken met percentages, blijft hij principiële bezwaren houden tegen de door staatssecretaris Nuis op straffe van boetes opgelegde norm van zeven procent. Die wordt, ondanks de uitvoering van werk van Pijper, Ketting, Loevendie en Keuris, ook het volgende seizoen bij lange na niet gehaald.