Berisha wil 'lente van protesten' in Albanië

TIRANA, 26 FEBR. De vroegere Albanese president Sali Berisha heeft gisteren zijn aanhangers opgeroepen tot massademonstraties om de socialistische regering ten val te brengen en vervroegde verkiezingen te forceren. Berisha wil “een lente van grote protesten”.

Met zijn oproep negeerde oppositieleider Berisha verzoeken van de internationale gemeenschap om mee te helpen een eind te maken aan de felle polarisatie van het politieke leven en de spanningen in het land. De vroegere Oostenrijkse kanselier Franz Vranitzky, vorig jaar gezant voor Albanië van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), riep gisteren Berisha op zich “constructief” op te stellen. De voorzitter van de OVSE, de Poolse minister Bronisaw Geremek, waarschuwde dat “opruiende” acties de “fragiele vrede in Albanië in gevaar kunnen brengen”.

Berisha lanceerde zijn oproep op een door de autoriteiten verboden betoging van aanhangers van zijn Democratische Partij (DP) in het centrum van Tirana. De politie arresteerde tachtig betogers.

Het Albanese parlement hief gisteren de parlementaire onschendbaarheid op van de DP-parlementariër Azem Hajdari, die vorige week met een aantal gewapende aanhangers na een vuurgevecht werd gearresteerd. Volgens de politie hadden die aanhangers en metgezellen twee banken beroofd en auto's gestolen. Hajdari ontkent dat en bestempelt het vuurgevecht en de arrestatie als een poging hem uit de weg te ruimen. Hajdari werd in september vorig jaar door een socialistische parlementariër in het parlement neergeschoten. Sindsdien heeft zijn Democratische Partij het werk van het parlement geboycot.

(Reuters, AP, AFP)