Beleggers telefonisch opgelicht

ROTTERDAM, 26 FEBR. Nederlandse particuliere beleggers zijn opnieuw tientallen miljoen guldens kwijtgeraakt aan frauderende buitenlandse handelaren die zonder vergunning in Nederland werken. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), de waakhond van de Amsterdamse beurs, heeft gisteren beleggers gewaarschuwd voor dertien buitenlandse handelshuizen die op agressieve wijze particulieren telefonisch benaderen. Het is de eerste zwarte lijst van de STE sinds 1994.

“Handelaren bellen vaak meerdere malen per dag met verhalen dat bijvoorbeeld de koffie het momenteel zo goed doet”, zegt een woordvoerster van de Stichting Toezicht Effectenverkeer. “Ze blijven particulieren net zo lang ongevraagd lastigvallen tot ze een contract sluiten. Een heel kleine winst stemt de belegger aanvankelijk gunstig, voordat het goed fout gaat.”

Volgens de STE gaat het fout omdat de handelshuizen plotseling “ontzettend veel transacties voor de klant afsluiten die niet in het belang zijn van die klant en enkel provisie opleveren voor de handelaar”. De Economische controledienst (ECD) kan optreden omdat in Nederland voor effectenhandel een vergunning vereist is. De ECD, die spreekt van “tientallen miljoenen guldens schade”, heeft de misstappen van de verdachte instellingen inmiddels aangekaart bij de betrokken buitenlandse toezichthouders. Elf van de dertien handelaren zijn gevestigd in Zwitserland: Belida Brothers in Genève, Pilatus Finance, Quotes en NST in Luzern, United Assets, Forexia en Meridio Investment in Zug, Fimanet en Innotrend in Baar, GMF Finanz in Bazel en Free Bank te Zürich. Verder staan ook het Luxemburgse Kelstern Invest en het Portugese Bathgate, Dreyfus & Pierce op de zwarte lijst. In 1994 publiceerde de STE voor het laatst haar zwarte lijst. Er werd toen ook gewaarschuwd voor Nederlandse instellingen.