Afwijzing klacht wielervakbond

BRUSSEL, 26 FEBR. De Europese Commissie heeft een klacht van de Vereniging van Beroepswielrenners (VVBW) tegen de Nederlandse wielerbond (KNWU) afgewezen. De VVBW beschuldigde de KNWU van discriminatie van Nederlandse wielerprofs.

De KNWU weigert een licentie af te geven aan Nederlandse renners die in België wonen. Volgens een wijziging van de reglementen van de internationale wielrenunie (UCI) moeten de renners hun licentie voortaan aanvragen in het land waar ze wonen. Volgens de VVBW is dit in strijd met artikel 48 (vrije verkeer) en artikel 52 (vrije vestiging) van het Europees recht. Volgens de Europese Commissie is echter geen sprake van discriminatie. Nederlandse coureurs die in België wonen, zoals Jeroen Blijlevens, Adri van der Poel en Michael Boogerd, blijven aangewezen op een Belgische licentie. (ANP/Belga)