Aanslag op tsaar-monument

MOSKOU, 26 FEBR. Twee kleine bomexplosies hebben gisteren in Jekaterinenburg lichte schade toegebracht aan een kruis en een kapelletje op de plaats waar in 1918 de laatste Russische tsaar en zijn gezin werden vermoord. De aanslag is de zoveelste op rij tegen symbolen van de monarchie.

Vorig jaar mei werd een beeld van Nicolaas II in Moskou van zijn sokkel geblazen. Het communistische commando dat de aanslag opeiste, plaatste ook semtex-mijnen bij een standbeeld van Peter de Grote. De laatste Romanovs zijn op 18 juli 1918 op bevel van de bolsjewieken gefusilleerd in het Ipatiev-huis, dat in de jaren zeventig door Boris Jeltsin - toen lokaal partijchef - is gesloopt. Een houten kapel die na de val van de Sovjet-Unie op die plaats verrees, is in 1996 afgebrand. De jongste aanslag op de herbouwde kapel komt vlak voordat de Russische regering (vrijdag) besluit waar en wanneer de in 1991 opgegraven botten van de tsarenfamilie worden herbegraven.