AANGIFTE DOEN

Zonder aangifte van een fietsendiefstal komt er geen rechtszaak, al betrapt de politie een fietsendief op heterdaad. De dief mag maximaal zes uur voor verhoor vastzitten. Als er in die tijd geen aangifte wordt gedaan, gaat de dief vrijuit.

Om de gestolen fiets en de rechtmatige eigenaar weer samen te brengen, moet bij aangifte zoveel mogelijk van de volgende gegevens bekend zijn: merk, type en kleur van de fiets, het framenummer en eventueel de postcode als die in het frame is gegraveerd. Kenmerken als stickers en het plaatje van de rijwielhandelaar, de kleur van de velgen en het type verlichting zijn belangrijk. Ook aan accessoires als fietstassen, kinderzitjes en kilometertellers is de fiets herkenbaar.

De politie verstrekt speciale kaarten waarop bezittingen als fietsen en hun kenmerken beschreven kunnen worden, voor het geval ze worden ontvreemd. Bij aangifte kan ook de aankoopbon van de fiets belangrijke informatie verschaffen.

Fietsenhandelaren graveren postcodes tegen betaling en de politie doet dit tijdens antidiefstalacties gratis.