VN openen aanval op popcultuur

GENÈVE, 25 FEBR. Regeringen moeten in actie komen tegen popmuzikanten, filmsterren, topsporters, modefotografen en reclamemakers die drugsgebruik vergoeilijken. Dat stelt het International Narcotics Control Board (INCB), het VN-orgaan dat naleving van internationale drugsverdragen controleert, in zijn jaarrapport.

Gisteren werd het jaarrapport in Wenen gepresenteerd. De Nederlandse regering kijkt daar elk jaar met bijzondere interesse naar uit, omdat het INCB het Nederlandse drugsbeleid traditioneel in felle bewoordingen veroordeelt.

Dit jaar ziet het INCB in Nederland evenwel positieve ontwikkelingen. Zo prijst men het verlagen van de hoeveelheid marihuana die in coffeeshops kan worden gekocht tot vijf gram en de teruggang in het aantal coffeeshops. Het experiment om heroïne te verstrekken aan chronisch verslaafden wijst het INCB echter in zowel Zwitserland als Nederland van de hand. Desondanks heeft het INCB Nederland wel toegestaan opium aan te schaffen voor dit experiment. Het INCB wijst er op dat Nederland een belangrijk productieland is voor marihuana, amfetamine en XTC. Het jaarrapport van de VN-organisatie staat dit jaar vooral in het teken van een aanval op de populaire cultuur. Popsterren propageren drugsgebruik in hun liedjes en presenteren het als een modieuze levensstijl. INCB-directeur Hamid Ghodse klaagde gisteren over een popster van middelbare leeftijd die zegt zijn beste nummers te hebben geschreven onder invloed van cannabis (Paul McCartney?) “Bij een overdosis van een popster wordt slechts de dood van een idool betreurd, en niet kans gegrepen om de fatale gevolgen van 'recreatief' drugsgebruik aan het licht te brengen”, aldus het INCB-rapport.

Modefotografen stimuleren door gebruik van uitgeteerde, junkie-achtige modellen 'heroïne-chic'. Het Internet biedt ruimte voor drugspropaganda en tips voor gebruik, bereiding en smokkel. Daartegen dient hard te worden opgetreden, vindt het INCB. Reclamemakers zien er van hun kant geen been in drugstaal en tripbeelden te gebruiken om hun producten te verkopen. De media spelen voorstanders van legalisering in de kaart door al te veel aandacht te besteden aan medisch gebruik van cannabis. Dat laatste is, evenals de promotie van de hennepplant als leverancier van textiel of voeding, volgens het INCB “onderdeel van een bredere strategie met als einddoel de legalisering van cannabis”. Politici die openlijk voor decriminalisering of legalisering van drugs pleiten, zijn in hoge mate verantwoordelijk voor drugsgebruik door jongeren.

In Europa constateert het INCB toenemend gebruik van amfetamine-derivaten als XTC en tripmiddelen. Oost-Europese mafia's hebben hun landen tot knooppunten in de smokkel van heroïne gemaakt, terwijl sommige Oost-Europese landen grootleverancier van onder meer amfetamine zijn geworden. Het liberale beleid ten opzichte van amfetamine-achtige dieetpillen in de VS kan volgens het INCB niet door de beugel.