VICTORIAANSE CAKE MET KARWIJZAAD

Een van de mooiste adressen om een afternoon tea te gebruiken is The Ritz in Londen. Tussen twee en zes uur 's avonds wordt er in de Palm Court thee met lekkers geserveerd. Prijs per persoon circa 19 pond. Om teleurstelling te voorkomen raadt The Ritz aan een maand tevoren voor een team te reserveren. Wil je in het weekeinde tea-en dan is het verstandig drie maanden voor de gewenste datum een tafel te bespreken (tel.: 00-41-171-4938181).

Heb je niet gereserveerd dan kun je om klokslag twee uur proberen of er wellicht plaats is. Nette kleding is vereist: 'Denims, shorts, trainers en other casual attire are not permitted in the Palm Court for Afternoon tea'. Heren dienen een stropdas en een colbert te dragen. Een poloshirt onder een jasje kan er nog net mee door.

Wat krijg je in de Palm Court, waar overigens niet gerookt mag worden? Sandwiches met gerookte zalm, komkommer en ansjovis, ei-mayonaise met mosterd en waterkers, gerookte kalkoen met zoete mosterd en met cottage cheese met wortel en hazelnoten. De versgebakken scones worden geserveerd met huisgemaakte aardbeienjam en clotted cream, en er zijn ook nog allerlei kleine cakejes en taartjes. Uiteraard kun je kiezen uit verschillende soorten thee.

Voor wie thuis een namaak Ritz-tea wil organiseren geef ik twee adressen in Londen (er worden per dag in deze stad 20 miljoen koppen thee gedronken) waar veel verschillende soorten thee worden verkocht: De Algerian Coffee Stores Ltd., 52 Old Compton Street (Soho) verkoopt uiteraard Assam, Darjeeling en Earl Grey in verschillende kwaliteiten. Maar ook Turkse appelthee, Russian Caravan tea, Arabische thee met kardamon, vijf soorten Japanse thee (bancha houghi cha, Japanse kersthee, kokeicha, sencha gemmaicha en sencha fukujyu) en nog meer soorten Chinese thee. Nog uitgebreider is het thee-assortiment van The Tea House, 15 Neal Street (Covent Garden). Ook in die winkel vind je de Russian Caravan (een thee-melange die oorspronkelijk via de lange karavaanroute naar Rusland werd gevoerd. Tsarina Elizabeth dronk graag een kopje karavaanthee). Russian Samovar, Zuid-Afrikaanse rooibos, Bloedsinaasappelthee, Japanse groene thee met rijst en zelfs een fruitige Christmas Pudding-thee.

Vandaag een Victoriaans recept voor een cake waarin karwij/kummelzaad wordt verwerkt. Deze cake die een bijzondere smaak heeft, is onterecht uit de mode geraakt. In de winkel zijn zakjes Silvo-kruiden te koop die 15 gram bevatten. Eigenlijk net iets te weinig voor het originele recept, waarvan de lb's en ozzen in grammen zijn omgezet. Het een cakebeslag wordt in een met boter en poedersuiker bestoven vorm gedaan en voordat deze vorm de oven ingaat wordt er ook nog suiker bovenop gestrooid. Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer de zachte boter en suiker door elkaar en voeg beetje bij beetje de bloem en maïzena toe. Schep alles goed door elkaar en roer ten slotte het karwijzaad door het beslag. Scheid de eieren. Klop de dooiers schuimig en meng ze door het cakebeslag. Klop de eiwitten stijf en spatel het door het beslag. Schep het beslag in een flinke cakevorm. Bak de cake in circa 1 à 2 uur gaar.

Nodig: 450 gram boter 450 gram poedersuiker of zeer fijne suiker 450 gram zelfrijzend bakmeel 50 gram maïzena 25 gram karwijzaad 10 eieren