Veroordelingen Wit-Rusland

MINSK, 25 FEBR. In Wit-Rusland zijn gisteren twee 18-jarigen veroordeeld tot anderhalf jaar dwangarbeid wegens 'vandalisme': tijdens een betoging van het oppositionele Witrussische Volksfront hadden ze de vlag van Wit-Rusland vervangen door de vlag die enkele jaren geleden door de autoritaire president Loekasjenko is vervangen en verboden. Ze hadden tevens verf gegooid naar standbeelden van Lenin en de oprichter van de Sovjet-geheime dienst, Feliks Dzjerzjinski. Een van de twee kreeg de straf voorwaardelijk opgelegd.

Het proces is door een waarnemer van de organisatie voor de rechten van de mens Human Right Watch veroordeeld als “een absurde parodie” met “alle kenmerken van de Sovjet-repressie”. Volgens hem ging het om een showproces, “bedoeld om de jeugd te intimideren”. (AP)