Van der Hoop boekt beste resultaat sinds '87

AMSTERDAM, 25 FEBR. Over de jaarresultaten mag Van der Hoop Effektenbank niet klagen. Door het hoge koersniveau op de Amsterdamse effectenbeurs en de gunstige economie is de nettowinst over 1997 uitgekomen op 5,25 miljoen gulden. Dat is ruim 64 procent hoger dan vorig jaar en de beste prestatie sinds de bank in 1987 een beursnotering kreeg.

Een probleem voor de bank is echter het vinden van deskundig en ervaren personeel dat bovendien - en dat vindt de bank heel belangrijk - betaalbaar is. De ruim honderd jaar oude, zelfstandige bank zegt vooral te willen groeien door het aantrekken van nieuwe medewerkers en niet zo zeer met acquisities. Volgens bestuursvoorzitter S.P.G.M. van Hooijdonk komt dat door collegabankiers die “waanzinnige bonussen” uitkeren. “Wij doen daar niet aan mee. Wie meer geld wil, hoort niet bij Van der Hoop. Wij willen ook drie slechte beursjaren kunnen overleven.”

Ten opzichte van 1996 stegen de personeelskosten vorig jaar 45 procent naar 13,4 miljoen gulden. Van der Hoop Effektenbank heeft de winststijging het meest te danken aan een goede eerste helft van vorig jaar. De malaise op de financiële markten in het Verre Oosten leidde in het tweede halfjaar tot minder orders van professionele relaties.

Andere kostenposten waren een omvangrijk opleidingsprogramma voor het personeel en de uitbreiding van kantoorruimte (inclusief dealing room).De totale baten stegen in 1997 met 38 procent naar 28,9 miljoen gulden. Aandeelhouders kunnen rekenen op een dividend van 1,02 gulden per aandeel. In 1996 was dit nog 65 cent. Van der Hoop voorziet voor 1998 eenzelfde groei maar geeft geen concrete prognose. De jaarresultaten werden op de beurs slecht ontvangen. Gisteren en vandaag daalde de koers van het aandeel Van der Hoop met 7,2 procent (1,70 gulden) naar 23,60 gulden.

Van Hooijdonk benadrukte dat de bank ondanks de concentratie van financiële instellingen op de Amsterdamse beurs zelfstandig wil blijven. “Het maakt onze positie alleen maar sterker. Met een kleinschalig persoonlijke aanpak worden wij een niche-speler.”