Strafinrichtingen hebben te weinig plek voor vrouwen

AMSTERDAM, 25 FEBR. Gevangenissen hebben een tekort aan cellen voor vrouwen die misdrijven hebben begaan. De Amsterdamse politie stelt dat zij vrouwelijke verdachten maar mondjesmaat kwijt kan. Er lopen er enkele honderden vrij rond. Er is de afgelopen jaren veel celcapaciteit bijgekomen, maar voornamelijk voor mannen.

Het ministerie van Justitie wil het capaciteitsprobleem zo snel mogelijk aanpakken. Bij de vrouwenvleugel van de gevangenis van Heerhugowaard moeten binnen een paar maanden een noodgebouw met veertig extra plaatsen gereed zijn. Eind 1999 is een compleet nieuwe vrouwenvleugel in Nieuwegein klaar. Daar kunnen dan 168 vrouwen worden opgesloten. In 2001 moeten 600 cellen beschikbaar zijn. Volgens de prognoses zijn dan 700 vrouwencellen nodig. “Maar als je het vergelijkt met 1996 zijn we op de goede weg”, aldus de justitiewoordvoerder. Er was toen behoefte aan 651 cellen voor vrouwen, terwijl er 431 waren. Het aantal heenzendingen is de laatste jaren wel drastisch teruggedrongen. In 1994 werden 5.300 delinquenten naar huis gestuurd, omdat er voor hen voorlopig geen plaats was. In 1997 konden 890 veroordeelde mannen en vrouwen niet direct hun straf uitzitten.

Volgens de woordvoerder van Justitie is er nu weliswaar een cellentekort voor vrouwen, maar is dat niet schrijnend omdat “een inhaalslag” wordt gemaakt. Vrouwen begaan bovendien meestal minder zware delicten, zoals diefstal en mishandeling. Ook blijkt dat ze weinig in herhaling vervallen. Vooral vrouwen met lichte vergrijpen worden op een wachtlijst geplaatst. Voor veel vrouwen is bovendien opvang in dagdetentie mogelijk. “Moordenaars gaan meteen de bak in”, zegt hij.

De Amsterdamse politie meldt het tekort aan vrouwencellen naar aanleiding van een zoektocht van een speciaal team naar inbrekers, zakkenrollers, autodieven, straatrovers en overvallers. Sinds november vorig jaar zijn 1250 verdachten opgepakt, die bij elkaar bijna zeventig jaar celstraf moesten uitzitten. Er staan circa vijfhonderd vrouwen op de lijst. De verdachten komen uit heel Nederland.

Niet alle verdachten zijn al veroordeeld; er zijn er ook bij die nog moeten voorkomen en die de politie nu versneld oppakt. De politie besloot tot de actie, omdat veel gezochten anders blijven stelen en roven.