Saddam gaat ook SBS6 aan

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, zo stond ze daar ineens in Bagdad; Irene Jansen. SBS6-correspondente in Irak. Compleet met legergroene bodywarmer, ferme stem, stoere taal en een exotische minaret op de achtergrond. 'Iraki-Irene' had Paul de Leeuw haar liefkozend genoemd.

Ze was drie weken lang de enige Nederlandse journalist in Bagdad. Terwijl het NOS-Journaal knarsetandend met paspoorten en invloed stond te zwaaien bij de Iraaks-Jordaanse grens, schuimde zij de Iraakse straten al af op zoek naar het ware verhaal achter het embargo en het internationale conflict. Alsof de omroep nooit anders had gedaan. Alsof het vanzelfsprekend was dat als er ergens ter wereld een brandhaard woedt, SBS6 met gevaar voor eigen leven in de frontlinie plaats neemt. En verslag doet. Om het volk te dienen.

Je hoorde de oren van de hoofden vallen - overal in het land. SBS6 in het buitenland? Daar waren ze toch nog nooit de grens over geweest? De berichtgeving had zich voornamelijk gericht op vermiste meisjes, smartelijk verongelukte huisdieren, en hevig bloedende ongelukken in het eigen land. Bovendien had SBS6 meerdere malen aangegeven zich daar niet voor te schamen. Omdat het had afgerekend met de Hilversumse arrogantie die jaren zijn neus had opgehaald voor 'het nieuws bij jou om de hoek'. Tegenwoordig kan zelfs het NOS-Journaal 'de regio' niet meer negeren.

Hoe moest deze missie naar Irak dan worden uitgelegd?

Daar moest wel sensatie-zucht achter zitten - CNN-etje spelen in Bagdad. De hoop net zulke hoge kijkcijfers te scoren als Peter Arnett destijds met 'zijn' Golfoorlog. En het idee dat een oorlog eigenlijk net een brand in het groot is - bommen en granaten, maar dan in het echt - een macabere variant van de reality-programma's die het station dagelijks uitzendt.

Niets van dat alles, zegt hoofdredacteur Jean Mentens. Zijn station wordt volwassen en dan is het logisch dat er verbreding komt naar buitenlands nieuws - SBS6 kijkt al veel langer over de landsgrenzen. In Actienieuws, het snel gemonteerde dagelijkse bulletin voor de jongere kijker, worden al geregeld internationale conflicten getoond en verklaard.

“Als er Nederlanders bij betrokken zijn, of Nederlandse handelsbelangen, besteden we er aandacht aan”, verklaart Mentens. En daar hoort een dreigende Golfoorlog als eerste bij. “Dit is oorlog, dit is olie, Nederland doet mee aan een eventueel militair ingrijpen, het gaat om Europa - daarover wil onze kijker geïnformeerd zijn. Het is voor ons belangrijk dat hij daarvoor niet meer naar de NOS of RTL4 hoeft, maar het bij ons kan zien.”

En ja, wellicht is de nieuwsselectie van SBS6 wat spectaculairder dan die van de concurrerende bulletins. Mentens noemt dat 'onderwerpen dicht bij de borst', zoals de Dutroux-affaire. Maar dat geldt beslist niet voor de toon waarop daarover vervolgens wordt bericht. “We hebben dit beslist niet drammerig of hitserig aangepakt. Voor ons is het een manier om te laten zien dat ook wíj internationale crises op een nette manier kunnen verslaan. En dat het nieuws gebracht werd door mensen die zelf de bommen op hun hoofd konden krijgen. We hebben het heel ingetogen gebracht.”

“Wat ik heb proberen duidelijk te maken”, zegt Irene Jansen vanuit Bagdad, “is dat de ergste slachtoffers van deze hele crisis de gewone mensen zijn. Dat een vrouwelijke arts bij het licht van een bureaulampje chirurgische ingrepen moet verrichten. Ik hoop dat dat is overgekomen.”

Een oorlog is niet spectaculair te maken, vindt zij. “De romantiek van de oorlog bestaat alleen bij diegenen die hem niet meemaken.”

    • Japke-d. Bouma