Rijksrecherche licht detectivebureau door

DEN HAAG, 25 FEBR. De rijksrecherche begint een oriënterend feitenonderzoek naar het doorspelen van vertrouwelijke informatie door verschillende Regionale Criminele Inlichtingendiensten (RCID's). Zij zouden gegevens beschikbaar stellen aan een particulier bureau dat onder meer gestolen auto's opspoort.

Het Advies Bureau Schade (ABS) in Nunspeet heeft ex-politiemensen in dienst. Via hun contacten zou ABS beschikken over de geheime CID-informatie, waarmee het bureau meer kans zou maken gestolen auto's te traceren en zodoende meer tipgeld te innen. Het college van procureurs-generaal neemt de berichten die hierover de ronde doen zo serieus, dat het heeft besloten de rijksrecherche de zaak te laten onderzoeken.

Jaarlijks worden ongeveer 35.000 auto's gestolen. De helft daarvan wordt teruggevonden. Het grootste deel vindt de politie met behulp van het eigen register voor gestolen auto's. Enkele honderden gestolen auto's weten politie en verzekeraars pas na betaalde tips te traceren. Het tarief ligt ongeveer op 10 procent van de waarde van de auto. ABS krijgt ook tipgeld voor het opsporen van gestolen auto's.

Inmiddels heeft CDA-Kamerlid Van der Heijden vragen over de kwestie gesteld aan de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie). Hij wil weten of er inderdaad CID-informatie over de verblijfplaats van gestolen auto's is doorgespeeld aan ABS.

Verder vraagt hij de ministers of de inlichtingendiensten de informatie aan particulieren verstrekken, omdat de politie geen tijd of mogelijkheden heeft om tips zelf af te handelen. Ook wil Van der Heijden weten of de ministers voor politiezaken bereid zijn maatregelen te nemen om de voorgestelde gang van zaken in de toekomst te voorkomen. (ANP)