'Regenbooggevels' inzet kort geding

HEEMSKERK, 25 FEBR. Een koper van een woning mag volgens de Vereniging Eigen Huis niet pas op het laatst merken dat de voorgevel van zijn huis geel, roze of paars wordt geschilderd. Dat dreigt in Heemskerk wel te gebeuren. Eigen Huis spant daarom namens veertig kopers een kort geding aan tegen projectontwikkelaar Bouwfonds Nederlandse Gemeenten.

De gemeente Heemskerk heeft haar goedkeuring gegeven aan de zogenoemde 'regenbooggevels'. De Vereniging Eigen Huis stelt echter dat de kleur van de gevel “heel essentieel” is voor het aangezicht van een huis. Een potentiële koper moet het dus weten als er met de gevel iets bijzonders gebeurt, bij voorbeeld het aanbrengen van een kleur. Volgens Eigen Huis hebben de kopers pas over de verfplannen gehoord toen de huizen bijna klaar waren. Zij moeten nog worden opgeleverd.

Niet bekend

De projectontwikkelaar heeft zich tegenover de gemeente, de architect en de kopers verplicht de huizen te schilderen. Er kan volgens Willems geen sprake van zijn om daar van af te zien.

Eigen Huis heeft het Bouwfonds een verbod opgelegd om de huizen te schilderen. Maar veel verwacht het daar niet van. Daarom heeft de vereniging een kort geding aangespannen. De rechter kan dan een verbod uitvaardigen.

Bouwfonds heeft de kopers in een brief laten weten dat zij de zaak snel aan de rechter moeten voorleggen. Als de gevels eenmaal zijn geschilderd, is de verf er niet meer vanaf te krijgen. (ANP)