'PTT moet met de billen bloot'

PTT Telecom moet van de toezichthouder op de telecommunicatiemarkt een deel van zijn kortingsregel- ingen voor grote klanten afschaffen. De concurrentie staat te dringen om in het gat te springen.

ROTTERDAM, 25 FEBR. “Wij moeten met de billen bloot en de concurrentie kan daarop inspelen.” PTT Telecom toonde zich vanmorgen onprettig verrast door het standpunt van de Onafankelijke Post en Telecom Autoriteit (Opta) dat een aantal kortingsregelingen van het bedrijf op korte termijn moet worden afgeschaft. Zijns inziens moet PTT Telecom vechten met de handen op de rug. PTT Telecom moet openheid van zaken geven terwijl de concurrentie daarop met lucratieve aanbiedingen kan inspelen. Of de kortingsregelingen zullen worden aangepast valt volgens PTT Telecom nog te bezien. “Vooralsnog doen we niks”, zegt een woordvoerder. “We wachten ons overleg met Opta af.”

Opta en de Europese Commissie hebben PTT Telecom meer dan eens gemaand dat het bedrijf zijn kortingsregelingen voor grote klanten goed moest onderbouwen. “Zij vrezen voor een schaarbeweging”, zegt juridisch medewerker M. van der Heijden van Versatel, een bedrijf dat eerder bij de Europese Commissie een klacht indiende tegen het marktgedrag van PTT Telecom. Enerzijds zou PTT Telecom concurrenten hoge tarieven in rekening kunnen brengen voor het gebruik van zijn netwerk. Die zouden dan met een hoge kostenpost worden geconfronteerd en moeilijk met de prijzen kunnen stunten. Anderzijds zouden de klanten met ondoorzichtige kortingsregelingen gebonden kunnen worden.

Van der Heijden is verheugd over de uitspraak van Opta. “Hiermee komt een einde aan een aantal illegale regelingen”, zegt hij. Ook algemeen-directeur K. van der Meulen van Telfort (BT en NS) is tevreden. “Aan het misbruik van de kortingsregelingen komt nu een einde”, zegt hij. “Dat is heel goed nieuws.”

C. Tromp van Telegrootgebruik, een belangenvereniging van grote gebruikers van telecommunicatie, is het daarmee niet eens. “Het lijkt mij voorbarig nu al te spreken van illegale regelingen”, zegt hij. “Al deze regelingen zijn het ministerie in het verleden natuurlijk wel gepasseerd.”

De prijzen op de zakelijke markt voor telecommunicatie, een markt met een omvang van een slordige vier miljard gulden, staan onder druk. Tromp vraagt zich af of de ingreep van Opta nodig is. “In onze ogen wordt de prijs op de markt gemaakt”, zegt hij.

Het besluit van Opta betekent niet dat PTT Telecom zijn grote klanten in het geheel geen kortingen meer mag bieden. Kosten voor het leveren en onderhouden van een aansluiting bij een grote klant kunnen verdeeld worden over een groot aantal gebelde minuten. PTT is daardoor goedkoper uit en mag dit voordeel doorgeven aan de klant. Volgens Opta moeten dergelijke volumekortingen echter aan een maximum gebonden worden.

Tromp maakt bezwaar tegen de korte termijn (voor 1 augustus) waarbinnen PTT de huidige regelingen moet afschaffen. “Je mag niet verwachten dat bedrijven op zo'n korte termijn een gefundeerde keuze kunnen maken [tussen verschillende aanbieders en contracten voor telecommunicatie]”, zegt hij. Voor een kostenstijging op korte termijn hoeft het bedrijfsleven in elk geval niet te vrezen. De tarieven van aanbieders concurreren nu al met die van PTT Telecom. Zij staan bovendien te springen om klandizie over te nemen.