Oud-studenten trekken hun steun aan Soeharto in

JAKARTA, 25 FEBR. In een symbolische actie hebben oud-studenten van de Universitas Indonesia, de grootste universiteit van Jakarta, vanochtend hun steun aan de Nieuwe Orde van president Soeharto ingetrokken. Bij de demonstratie op de oude universitaire campus in het centrum van Jakarta riepen studenten om het aftreden van de president. Ordetroepen grepen niet in ondanks een begin deze week afgekondigd samenscholingsverbod.

Onder luide toejuichingen van de studenten, afkomstig van de grote nieuwe campus ver buiten het centrum, verweet de voorzitter van de alumni-vereniging van de Universitas Indonesia, Hariyadi Dharmawan, de huidige regering onder meer rechteloosheid. Precies 32 jaar geleden kwamen studenten van deze universiteit massaal in actie, nadat een van hun medestudenten was gedood door een politiekogel. De aanhoudende studentenprotesten leidden er mede toe dat de toenmalige president Soekarno op 11 maart 1966 Soeharto, toen generaal en commandant van de strategische reserve (KOSTRAD), een vrijbrief gaf orde op zaken te stellen. De alumni verklaarden vandaag zich te schamen voor de Nieuwe Orde die Soeharto vervolgens heeft geschapen.

Honderden studenten marcheerden vervolgens zingend in gele universitaire uniformjasjes naar twee grote borden van de overheid waarop verbondenheid tussen de Universitas Indonesia en de Nieuwe Orde tot uitdrukking wordt gebracht. Onder het wakend oog van ordetroepen werd een bord onder een wit laken bedekt. Op het andere bord werden de woorden 'Ordo Baru' (Nieuwe Orde) met zwarte spuitbussen uitgewist. De studenten, die zich niet buiten de hekken waagden omdat het leger gewaarschuwd heeft dat er geschoten zal worden, kondigden aan dat de oude campus een 'centrum van actie' zal worden.

Vandaag demonstreerden ook honderden studenten op de campus van de Gajah Mada universiteit in Yokyakarta, Midden-Java, in protest tegen Soeharto en zijn beleid om de zware economische crisis waar Indonesië mee kampt op te lossen. Zes filosofie-studenten op die universiteit, die protesteren tegen de herverkiezing van Soeharto over twee weken, zijn al drie dagen in hongerstaking.

Protesten zijn sinds afgelopen weekeinde verboden in Indonesië om de bijeenkomst van het Volkscongres van 1 tot en met 11 maart, waar de president en een vice-president worden aangewezen, niet te verstoren. Maandag arresteerde de politie in het centrum van Jakarta drie vrouwen die bezig waren met een actie tegen de regering. De vrouwen werden na 24 uur vrijgelaten.

Indonesische steden zijn de afgelopen weken het toneel geweest van gewelddadige rellen als protest tegen de voedselprijsstijgingen ten gevolge van de economische crisis.