Opstandige soldaten Niger eisen hun soldij

NIAMEY, 25 FEBR. Een muiterij in de West-Afrikaanse staat Niger heeft zich uitgebreid naar de stad Agadez in het noorden van het land, aldus bronnen bij het Nigerese leger. De muiters eisen dat hun soldij wordt uitbetaald.

De muitende soldaten in Agadez zouden met hun actie de troepen in Diffa, duizend kilometer ten oosten van Agadez, willen steunen. Het garnizoen in Diffa eiste zaterdag al dat achterstallige soldij wordt uitbetaald.

Agadez is van groot belang voor Niger want het ligt midden in het gebied waar uranium wordt gewonnen. Het straatarme Niger is voor een groot gedeelte afhankelijk van de opbrengst van de export van dit mineraal.

De Nigerese minister van Defensie, Yahaya Tounkari, gaf maandag toe dat er problemen waren in Diffa, maar onderstreepte dat deze snel opgelost zouden worden. De muiters in Diffa hebben een aantal hoge functionarissen van de regering gevangengenomen. Volgens bronnen in de Nigerese hoofdstad, Niamey, hebben de opstandige militairen in Diffa een avondklok ingesteld.

Het is onduidelijk hoe de situatie in Agadez precies is, maar volgens de bronnen bij het leger rijden de muiters inmiddels met militaire voertuigen door de stad. De opstandige militairen zouden de prefect van Agadez gevangen hebben genomen. Ooggetuigen vertelden over de telefoon dat de straten van de stad inmiddels verlaten zijn. Alle winkels zijn dicht. Het is nog niet duidelijk wat de muiters gedaan hebben met de officieren die het bevel voerden over het garnizoen in de stad. (Reuters)