Oppositie in Zuid-Korea zit Kim dwars

SEOUL, 25 FEBR. De nieuwe president van Zuid-Korea, Kim Dae-jung, is vanochtend geconfronteerd met zijn eerste tegenslag. Enkele uren na zijn inauguratie besloot de oppositie tot een boycot van de parlementszitting, waarin de premier van Kims nieuwe regering had moeten worden benoemd.

“Een fysieke confrontatie leek onvermijdelijk als we de zitting zouden bijwonen”, zei een woordvoerder van de oppositie ter verklaring van de boycot. De regeringspartij van Kim heeft een minderheid in het parlement en kan daarmee volgens een regeringswoordvoerder geen nieuwe premier benoemen. Zodoende kan de beoogde premier, Kim Jong-pil, voorlopig alleen als waarnemend premier aantreden.

Met het aantreden van Kim, die eind vorig jaar de presidentsverkiezingen won, is voor het eerst in de geschiedenis van Zuid-Korea de regeringsmacht overgegaan naar de oppositiekrachten. Kim heeft jarenlang strijd gevoerd tegen de autocratische en militaire regeringen van zijn land. Nu hij eindelijk het presidentschap in handen heeft, wil hij het land uitgebreid hervormen. Zuid-Korea “ondergaat een crisis op alle fronten: op politiek, economisch, maatschappelijk, diplomatiek vlak en op het terrein van de nationale veiligheid en in de relaties tussen Noord en Zuid”, aldus Kim in zijn inaugurele rede vanmorgen. De oplossing ziet hij in versterking van democratie en de vrije markteconomie die “twee kanten van dezelfde medaille vormen”.

Kim waarschuwde de bevolking voor zware tijden. Faillissementen en werkloosheid zullen het komende jaar toenemen, en de consumentenprijzen zullen stijgen. Desondanks noemde Kim de economische crisis eerder deze week een “geschenk uit de hemel”. Zonder de economische crisis en de druk van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in ruil voor steunmaatregelen, zou het niet mogelijk zijn geweest uitgebreide hervorming van de economie door te voeren. Deze hervorming moet onder meer een einde maken aan de nauwe band tussen bedrijfsleven en regering, waardoor tevens een hervorming van de politieke cultuur wordt bereikt.

In zijn rede, waarin de nadruk lag op 'verzoening', riep Kim de oppositie op mee te werken aan de oplossing van de crisis. Hij week zelfs af van de voorbereide tekst en zette zijn verzoek kracht bij met een beschuldiging: “Het spijt me dat ik dit moet zeggen, maar jullie zijn ook verantwoordelijk voor de crisis.” De nieuwe oppositie heeft feitelijk het land de afgelopen vijftig jaar geregeerd en kan dus zeker aansprakelijk worden gesteld voor de economische crisis. Gezien de boycot van het parlement door de oppositie blijkt men echter niet gevoelig te zijn voor Kims oproep.

Ten aanzien van communistisch Noord-Korea zei Kim bereid te zijn tot een topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il.

Kim gaf drie principes waarop zijn beleid tegenover het communistische Noorden zal zijn gebaseerd: het niet tolereren van gewapende provocaties, geen enkele intentie om Noord-Korea in te lijven of het regime te ondermijnen, en verzoening en samenwerking met het Noorden op elk mogelijk gebied. Kim zei een “grenzeloze schaamte te voelen ten aanzien van onze voorouders die 1.300 jaar lang een verenigd Korea in stand wisten te houden”.

Onder de eregasten waren twee voormalige militaire leiders onder wiens bewind Kim Dae-jung ooit ter dood is veroordeeld om zijn strijd voor meer democratie. Van popster Michael Jackson was er een omhelzing voor Kim na afloop van de ceremonie.