Ontvoerde Nederlander in Jemen vrijgelaten

ROTTERDAM, 25 FEBR. De 60-jarige C. Verweij uit Wageningen is vanmorgen door zijn ontvoerders in Jemen vrijgelaten. Hij is ongedeerd. Een woordvoerder van Jemenitische autoriteiten maakte de vrijlating in de hoofdstad Sana'a bekend.

Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag volstond met een korte bevestiging, over de omstandigheden waaronder een en ander zich heeft voltrokken was daar nog niets bekend.

De familie van Verweij kreeg vanmorgen rond acht uur in het hotel in Sana'a bericht dat de ontvoerders hun actie hadden opgegeven. Drie uur later had de hereniging plaats in de lobby van het hotel. Woordvoerder H. de Jonge wil er niet veel over zeggen: “Mijn schoonvader is erg vermoeid, u begrijpt dat het nogal emotioneel is. We moeten eerst alles eens op een rijtje zetten”. Op de vraag of de vrijlating is gebeurd na een actie door het leger geeft hij geen commentaar.

Verweij maakte op 9 februari in de omgeving van zijn hotel in Sana'a een wandeling met zijn vrouw toen drie gewapende mannen hem vastgrepen. Hij werd in een gereedstaande 'landcruiser' geduwd en naar een bergdorp overgebracht. Zijn echtgenote rende terug naar het hotel en sloeg daar alarm.

De ontvoerders, allen behorend tot de Touiman-stam, eisten de vrijlating van drie stamgenoten die waren opgepakt voor autodiefstallen.

Niet bekend

Verweij en zijn vrouw waren op vakantie in Jemen. Zij vekrochten enige tijd geleden hun drukkerij om “mooie reizen” te gaan maken. Volgens schoonzoon De Jonge blijft de familie in ieder geval nog enkele dagen in Sana'a.

Dit soort ontvoeringen komt regelmatig voor in Jemen en wordt meestal toegepast door stammen die iets gedaan willen hebben van hun regering. In bijna alle gevallen gaat het om financiële steun.

Dat was ook het geval bij de ontvoering van M. Brugman, teamleider van Arcade (voorheen Heidemij), die in Jemen betrokken was bij de organisatie van een landbouwbeurs. Hij werd op 18 februari ontvoerd en na amper twee dagen weer los gelaten. Zijn ontvoerders eisten meer subsidie van de overheid. Brugman verklaarde na zijn vrijlating tegenover verslaggevers dat hij geen moment bang geweest was. Hij kondigde aan in Jemen te blijven zolang de landbouwtentoonstelling zou duren.

Het komt vrijwel nooit voor dat er ook werkelijk lichamelijk letsel wordt toegebracht aan het ontvoerde slachtoffer. Vrouwen worden in het algemeen met rust gelaten. “We hebben al die dagen steeds te horen gekregen dat er niks zou gebeuren. We moesten gewoon kalm blijven en afwachten”, zegt De Jonge.

De familie Verweij zegt veel hulp te hebben ondervonden van het personeel van de Nederlandse ambassade in Sana'a. De situatie werd enigszins bemoeilijkt doordat Verweij lijdt aan suikerziekte en afhankelijk is van medicijnen. Een vertrouweling van de Touiman-stam heeft de afgelopen dagen medicijnen naar de schuilplaats gebracht.