Nieuwe Kylián lijkt geslaagde slapstick

Holland Dance Festival. Nederlands Dans Theater 3, drie wereldpremières: New Age. Choreografie: Paulo Ribeiro; muziek: J. Zorn. Addio Terra. Choreografie: Erik Vos; muziek: J. Joplin, M. Vos, C. Monteverdi. A way a lone. Choreografie: Jiˇrí Kylián; muziek: J. Cage, J.S. Bach, M. Feldman e.a. Gezien: 20/2, Lucent Danstheater, Den Haag. Nog te zien: aldaar 20 t/m 22 maart. Inl.: (070) 360 9931.

Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de perfect getimede uitvoering van Kupferberg, Chryst en Lemaitre. Dit alles gaat in een rap tempo, zodat het je bijna duizelt voor de ogen en je niet meer weet wie of wat je ziet. De twee omlijstende scènes zijn rustig en zorgen met prachtige muziek van onder anderen J.S. Bach voor een serene, melancholische sfeer. In zwarte kostuums beelden zij het horen-zien-zwijgen uit. Subtiele bewegingen uitgevoerd met een zeggingskracht, die wijst op het grote 'vertelvermogen' van deze oudere dansers.

Het hele Nederlands Dans Theater heeft in het Holland Dance Festival een prominente rol gespeeld: alle drie de gezelschappen waren er met eigen programma's bij betrokken. Met acht premières trokken zij deze zesde editie.