Half miljoen voor makelaars; Voetbalclubs betaalden aan Gerards-Lens

ROTTERDAM, 25 FEBR. PSV, Vitesse, Roda JC en AZ hebben Peter Gerards en Sigi Lens betaald voor bewezen diensten in de tijd dat de twee spelersbegeleiders nog in dienst waren bij de vakbond voor voetbalprofs VVCS. De clubs maakten in de periode van oktober 1995 tot januari 1998 in totaal 529.550 gulden over naar Peja, het bedrijf van de twee makelaars.

Uit een vertrouwelijk rapport van het accountantsbedrijf KPMG, waarop het actualiteitenprogramma Nova de hand heeft weten te leggen, blijkt dat in de boekhouding van Peja betalingen van de clubs zijn aangetroffen. Het rapport meldt niet waarvoor de betalingen zijn geweest.

Volgens L. Everard van de spelersvakbond VVCS berusten de conclusies op een concept-rapport. KPMG heeft het onderzoek nog niet afgerond. “Het gaat om een tussentijdse rapportage. Pas in de tweede week van maart is het rapport klaar. Voor die tijd geven wij geen commentaar.”

Vitesse-voorzitter Th. Aalbers noemt de beschuldigingen prematuur. “Wat Vitesse betreft klopt het niet. Uit de definitieve rapportage zal blijken dat wij concreet hebben gehandeld. Als blijkt dat de club op deze wijze schade is berokkend, zullen we stappen ondernemen.”

Het accountantsbureau onderzocht de boeken van Peja in opdracht van de VVCS nadat Gerards en Lens door de vakbond waren ontslagen wegens het persoonlijk verrijken aan transfers. In de boekhouding zijn ook betalingen aangetroffen van World Soccer Consult, het makelaarsbureau van A. van Dalen in Zwolle. Dat gebeurde in ruil voor het doorgeven van contractgegevens van de VVCS aan het bedrijf.

Landskampioen PSV betaalde in 1996 volgens de boeken 100.000 gulden aan Peja. Ook maakte de Eindhovense club via World Soccer Consult 75.000 gulden aan Gerards over. Het KPMG-rapport meldt niet waarvoor die betalingen zijn geweest. Maar in de periode waarin de betalingen zijn gedaan, begeleidde Gerards de transfer van Arnold Bruggink van FC Twente naar PSV. Ook was Gerards voor de VVCS betrokken bij de transfers van Jaap Stam (Willem II) en Zelko Petrovic (RKC).

PSV-voorzitter H. van Raaij geeft toe dat de club heeft betaald aan Lens en Gerards. “Maar ik zie niet in wat wij daarbij fout hebben gedaan. Het gaat daarbij om bewezen diensten, advieswerkzaamheden. Er worden nu verbanden gelegd die er niet zijn.”

Volgens Van Raaij is het tussentijdse rapport bewust naar buiten gebracht. “Ik heb hierbij wel een vermoeden, maar daar doe ik geen uitspraken over. Iedereen weet dat je tegenwoordig geen speler meer kan krijgen als je makelaars niet betaalt. Maar nu wordt de zaak gericht op de clubs, terwijl het gaat om de VVCS en Gerards.”

Roda-voorzitter Th. Pickée deelt de mening van zijn PSV-collega. “Ammehoela, de clubs zijn niet fout. Wat heeft Roda te maken met afspraken tussen de VVCS en Gerards? Iemand die ons een dienst levert, krijgt zijn nota betaald.” Pickée wil niet zeggen of Roda JC rekeningen van Lens en Gerards heeft voldaan. “Wij hebben contact gehad met KPMG, moet ik me nu ook tegenover de krant gaan verantwoorden? Wij hebben zeker geen smeergeld betaald, de beschuldiging van Nova is volstrekt misplaatst. Het rapport had niet op straat mogen liggen.”

Het accountantsonderzoek van KPMG moest een einde maken aan de zaak tussen de VVCS en Lens en Gerards. Op 31 januari vorig jaar ontsloeg de vakbond het tweetal omdat ze zich verrijkt zouden hebben aan een sponsorcontract van Patrick Kluivert. Met een rechtszaak dwong de VVCS af dat Gerards de boekhouding van Peja door een registeraccountant moest laten onderzoeken. Alle illegale inkomsten die de twee makelaars uit neveninkomsten zouden hebben gehad, moesten ze overmaken aan een door de spelersvakbond aan te wijzen goed doel.

Volgens Nova heeft Lens zich ook schuldig gemaakt aan uitkeringsfraude. De spelersmakelaar zou naast zijn inkomsten onterecht een WAO-uitkering hebben ontvangen.

Volgens KPMG heeft een van de betrokken partijen het rapport naar Nova gestuurd. “Wij hebben twee explaren van het conceptrapport naar de VVCS gestuurd, één naar Gerards en één naar zijn advocaat”, zegt een woordvoerder van het accountantskantoor. “Het is uitgesloten dat een van onze medewerkers heeft gelekt.” De VVCS kondigde vanmorgen een onderzoek aan naar het uitlekken van het rapport.