Gijzelingscrisis in Georgië wellicht dichtbij oplossing

MOSKOU, 25 FEBR. De gewapende bende die sinds een week in het westen van Georgië VN-personeel in gijzeling houdt, zegt bereid te zijn tot overgave als het bewind van president Sjevardnadze in Tbilisi serieuze besprekingen aangaat met vertegenwoordigers van diens afgezette voorganger Zviad Gamsachoerdia. Die besprekingen worden mogelijk vanmiddag gehouden.

Vannacht lieten de ontvoerders de Zweedse majoor Marten Molgard vrij. In het omsingelde huis in het dorp Dzjichasjkari, in het westen van Georgië, worden nog een Uruguyaan en een Tsjech vastgehouden, alsmede een Georgische familie. Een tweede Uruguyaan kwam eerder deze week vrij.

“Zodra de besprekingen [in Tbilisi] beginnen, zal ik de gijzelaars laten gaan”, zo beloofde gisteren de aanvoerder van de ontvoerders, Gotsja Eseboea. Hij voegde daaraan toe zich in dat geval te zullen overgeven en bereid te zijn de gevangenis in te gaan.

In Moskou sprak gisteren de Georgische ambassadeur met Nemo Boerchaladze, een vroegere vice-parlementsvoorzitter en Gamsachoerdia-adept die door de ontvoerders naar voren was geschoven. Vandaag werd gemeld dat Boerchaladze vanmiddag met Sjevardnadze praat. Maar in Tbilisi is gezegd dat zo'n gesprek in elk geval deze week niet plaatsvindt.