'Donderwolken' uit Azië; Greenspan: onzekerheid economie VS

NEW YORK, 25 FEBR. Voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve heeft gisteren de prestaties van de Amerikaanse economie geprezen, maar ook gewaarschuwd voor Aziatische “donderwolken” die de toekomstige ontwikkeling uiterst onzeker maken.

Greenspan deed zijn uitspraken op de eerste dag van zijn halfjaarlijkse optreden voor de bankcommissies van het Amerikaanse congres, de zogenoemde Humphrew-Hawkinszitting. De Amerikaanse economie door het volgens Greenspan “voorbeeldig”. De Azië-crisis zal volgens Greenspan invloed hebben op de Amerikaanse economie maar de grootte ervan is onduidelijk. De negatieve invloed ervan op de groei verlaagt de kans op looninflatie aanzienlijk.

Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, omschreef de doorwerking van de economische problemen in Azië als “donderwolken die zich verzamelen boven de westelijke stille oceaan en onze kant opkomen”.

Greenspan zei dat de Fed aanneemt dat de kans op hogere inflatie door de invloed van Azië. Maar hij liet ruimte voor twijfel. Greenspan kon geen duidelijkheid verschaffen over tijdstip en omvang van de Azië-invloed. Dat bracht lichte onrust op de financiële markten. Vooral de inflatiegevoelige obligatiemarkt verloor terrein.

Volgens Greenspan zal de vraag uit Azië dalen, een daling die verder wordt versterkt door de hoge dollarkoers. Deze factoren werken remmend op de economische groei in de Verenigde Staten en bieden waarschijnlijk genoeg tegenwicht voor de groei binnenslands. De inflatie kan hierdoor beheersbaar blijven. Analisten concludeerden uit Greenspans opmerkingen dat de Fed op dit moment niet van plan is de korte rentetarieven te verhogen.

Greenspan had in zijn geprepareerde verklaring enkele waarschuwingen aan het adres van economen en beleggers. De almaar stijgende aandelenkoersen zullen volgens de Fed-topman op een dag weer zullen dalen. Hij stelde met zoveel woorden dat de winstverwachtingen die in de hogere koersen zijn ingecalculeerd niet helemaal reëel zijn. Beleggers kunnen in de komende 12 tot 18 maanden van een koude kermis thuiskomen.

Ook wees Greenspan erop dat men waakzaam moeten blijven voor hogere inflatie. Het gevaar is volgens hem dat te gemakkelijk wordt aangenomen dat inflatie niet meer de kop zal opsteken. Wat dat betreft heeft de Fed nog steeds de rol van bewaker. Greenspan zei dat in het verleden het beleid van de Fed altijd het meest effectief was gebleken als het anticipeerde op ontwikkelingen in plaats van af te wachten. Dat beleid is niet gewijzigd, zo onderstreepte de Fed-voorzitter.