De schoolmeesters van CNN

Doodziek van Christiane Amanpour, na al die maanden crisis in de Golf, die nu in het niets lijken te eindigen? De vetkuif van Peter Arnett zo langzamerhand wel gezien, en nu eindelijk door dat deze journalist niet veel anders meer doet dan ergens op een hoteldak commentaren verzorgen, en zelden nog de straat opkomt om een indruk op te doen?

Enig schakelwerk op de satelliet maakt het mogelijk, ook andere Amerikaanse nieuwsuitzendingen dan die van CNN te zien: die van NBC, ABC en CBS. Maar om nu te zeggen dat de exercitie loont. De reguliere uitzendingen van de grote Amerikaanse networks blijken nog veel stijver en gezagsgetrouwer dan die van CNN.

Het is vreemd gesteld met Amerikaans nieuws. Als je ergens in de brandhaard van actualiteit verblijft, verwacht je er heel wat van. Waar de televisiestations van andere landen het nogal eens met z'n tweeën moeten doen - een cameraman en een verslaggever die tevens de microfoon mag vasthouden - komen de Amerikanen binnen alsof er een complete speelfilm moet worden opgenomen: journalisten, producers, researchers, geluids- en geldragers, een tweede cameraploeg - het kan niet op.

Het hele circus legt een koortsachtige activiteit aan de dag: hoogwaardigheidsbekleders en plaatselijke intellectuelen worden uitgevoerig geïnterviewd, en voorbijgangers belaagd. Je verwacht heel wat, totdat je het resultaat ziet: een verslagje van een minuut of twee, waarin van al die interviews hoogstens een sound bite van enkele seconden is overgebleven. En het merkwaardigste is nog wel dat het er allemaal zo lelijk uitziet. Het lijkt alsof Amerikaanse cameralieden de opdracht hebben, op de achtergrond alles te vermijden wat maar enigszins op originaliteit zou kunnen wijzen en de kijker aan het denken zou kunnen zetten.

De uitzendingen van CNN hebben, hoewel natuurlijk ook al enigszins plastic, toch nog de charme van de overdaad. Er moeten immers vele uren worden gevuld, ook als er niets nieuws gebeurd is, en al dat gepraat levert per slot van rekening toch een ruwe authenticiteit op. Bij NBC, CBS of ABC daarentegen is het nieuws herkauwd en verpakt totdat het van alle scherpte lijkt ontdaan. Het wordt ook onveranderlijk gepresenteerd door vertrouwenwekkende heren met lage stemmen, wier taak kennelijk is om het nieuws van zijn laatste thrill te ontdoen. Na een kwartiertje is het met het echte nieuws meestal wel voorbij: dan volgen brandende vraagstukken als 'gaan Amerikaanse vrouwen meer roken?'. En dat alles in een voor ieder begrijpelijk jargon, dat Actienieuws op ons eigen SBS6 een uitzending voor intellectuelen doet lijken.

Het alternatief is USA Direct, de bijzonder leuke nieuwsuitzending van BBC World uit de VS. De BBC, die nu al twee 24-uur-nieuwsstation moet vullen, BBC World voor de internationale markt en 24 hours voor de Britse, beschikt daar tegenwoordig over een kleine stoet correspondenten. In USA Direct, gepresenteerd in informele stijl, vaak vanaf locatie, komen ze allemaal aan bod. En onder Britse leiding is het kennelijk wél mogelijk, om over gebeurtenissen in de VS te informeren, en die plechtige stijl van de meester in de zondagsschool te laten varen. BBC World is beschikbaar via Nederlandse kabelnetten en analoog via Eutelsat/Hotbird (13 graden oost, 11.617 GHz., v.) USA Direct is om 01.05 en om 02.05 u. Sky News is analoog op Astra (19,2 graden oost, 11.377 GHz., v. CBS-nieuws om 00.30u., ABC om 01.30, 06.30 en 11.30 u. NBC Europe via kabelnetten en op Eutelsat/Hotbird (10.987 GHz., v.) NBC-nieuws om 00.30 u. Overigens zal in de naaste toekomst CNBC, het financiëel nieuwsstation van NBC, de analoge uitzendingen via de Astra staken en alleen nog via Eutelsat/Hotbird te zien zijn: 11.267 GHz., h. Alle tijden op werkdagen.

    • Raymond van den Boogaard