Basketbal

Amerikaanse profcompetitie, NBA.

Frans Haks, voormalig directeur van het Groninger Museum, schreef in zijn onlangs verschenen dagboek, Een calculerende terriër, over de opening van de nieuwe behuizing van zijn museum, eind 1994, in aanwezigheid van de koningin: “Ik zag tot mijn verbijstering dat kekke, korte zwarte jasje waaronder een blommetjesjurk tevoorschijn kwam”. Haks speelt de rol van moderne hofnar met verve. Over Hare Majesteits smaak op kunstgebied schrijft hij: “Toppunt van ongemakkelijkheid bezorgde zij me door (..) naar buiten te wijzen, zeggend: 'wat staat daar voor een monsterlijke stoel?' 'Majesteit, dat is de bronzen poltrona van Proust, ontworpen door Alessandro Mendini.' 'Oh', zei ze, 'toch vind ik het een monsterlijk ding'.” Desgevraagd voegt hij eraan toe: “In de eigentijdse cultuur stelt ze weinig tot niets voor. Als je kijkt naar de inrichting van de tentoonstelling in het Paleis op de Dam bij de uitreiking van de koninklijke subsidies voor kunstenaars: dan wordt die ruimte toegetakeld met vitrines en schotten. Je kunt haar rol in de cultuur niet vergelijken met die van iemand als Mitterrand.”