ASML aanwinst voor sterk stijgende AEX

AMSTERDAM, 25 FEBR. De koers van ASM Lithography is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met ruim acht procent gestegen naar 184,80 gulden. Daarmee was het bedrijf onder de AEX-fondsen een uitblinker.

AMSTERDAM De koersstijging van de Veldhovense toeleverancier voor de chipindustrie is sinds maandag medebepalend voor de beweging van de AEX-index, de graadmeter van de stemming op de beurs. Deze belangrijke index steeg vanochtend wederom naar recordhoogte. In de loop van de ochtend stond de index op 1061,06 punten. Later daalde de koers naar 1060,82 punten, nog steeds ruim 15 punten boven het slotrecord van gisteren.

Een duidelijke verklaring voor het succes van ASML konden handelaren niet geven. “Het aandeel presteerde goed in de Verenigde Staten, maar dat verklaart de stijging maar voor een deel”, zegt één van hen. “Ik vermoed dat het grote publiek er massaal op is gedoken. ”

Net als eerder deze week lijkt alles op de beurs mee te zitten. Ook de overige beurzen in Europa staan op winst, de dollar noteert boven de 2,03 gulden en bedrijven presenteren goede cijfers. “En er zit geld in de markt”, vult een handelaar aan.

“Het grote publiek komt weer in beweging, want veel mensen denken de boot te gaan missen. Net als vorig jaar augustus zie ik weer een zogenoemde camping-hausse in aantocht. Toen belden mensen vanaf hun vakantieadres orders door.”

Een stevige koerswinst was er ook voor VNU, dat 2,50 steeg 63,80 gulden. De stijging lijkt voor een groot deel te danken aan een positief koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

NEW YORK Het Dow Jones-gemiddelde is gisteren 40,11 punten gedaald naar 8370,10 punten.

De beurs was in de ban van Alan Greenspan, president van de Amerikaanse centrale banken. Greenspan liet zich gisteren voorzichtig uit over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, met name de groei en de inflatie, als gevolg van de crisis in Azië.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio wist zich gedeeltelijk te herstellen van de flinke verliezen van gisteren. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 162,64 punten (1 procent) tot 16.360,64.