Arrestaties in België wegens witwassen

BRUSSEL, 25 FEBR. In Antwerpen zijn gisteren drie Nederlanders aangehouden op verdenking van het witwassen van zwart geld. Dat heeft een woordvoerster van justitie in Antwerpen vanmorgen bevestigd.

Twee Nederlanders, van 26 en 30 jaar, werden gisteren door de politie aangehouden bij een verdachte transactie van 3 miljoen franc (0,16 miljoen gulden) in een Antwerps wisselkantoor.

Uit het eerste onderzoek blijkt dat ze sinds augustus 1995 samen of alleen voor een bedrag van 42 miljoen franc (2,3 miljoen gulden) hebben omgewisseld bij verschillende Antwerpse kantoren. Het tweetal zou in Rotterdam hun diensten hebben aangeboden om zwart geld te wit te wassen.

Elders in Antwerpen werd gisteren een 26-jarige Nederlander aangehouden die in de loop van vorig jaar voor 206 miljoen franc (11,2 miljoen gulden) zou hebben witgewassen. Daarbij zou vooral gaan om zwart geld uit de autohandel.

De twee zaken hebben volgens de woordvoerster van de Antwerpse justitie niet met elkaar te maken.

De drie Nederlanders zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat gesteld.

W. Teuben, hoofd van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Zoetermeer signaleerde vorig jaar in deze krant verschuivingen in de wijze waarop onrechtmatig verkregen geld wordt witgewassen. “Echt professionele criminaliteit gaat zich op andere soorten transacties richten. Je ziet bijvoorbeeld een duidelijhke geografische verschuivingen van Nederlandse wisseltransacties naar België.” Teuben pleitte in dit verband voor een Europees meldpunt.